RIVeC - Репозиторијум Института за повртарство
Институт за повртарство
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Biotehnologija i savremeni pristup gajenju i oplemenjivanju bilja
  • Zbornik radova 2021
  • Преглед записа
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Biotehnologija i savremeni pristup gajenju i oplemenjivanju bilja
  • Zbornik radova 2021
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Бисерка и Руменка - домаће високоприносне сорте проса као функционална храна

Biserka аnd Rumenka - domestic high-yield millet varieties as a functional food

Thumbnail
2021
Full Text (3.299Mb)
Аутори
Поповић, Вера
Игњатов, Маја
Јововић, Зоран
Љубичић, Наташа
Ђурић, Ненад
Ђокић, Милорад
Бачкоња, Бранислав
Рајичић, Вера
Остала ауторства
Зечевић, Веселинка
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Просо је жито високе нутритивне вредности и главни је извор енергије и протеина за милионе људи у свету. Користи га једна трећина светске популације у исхрани. Све више се користи у исхрани због позитивног ефекта на здравље људи. У овом раду, анализирана је светска производња проса и агрономске карактеристике домаћих сорти Бисерке и Руменке, гајених на чернозему, у Бачком Петровцу, са нагласком на еколошке захтеве, потенцијал родности и нутритивне вредности. Просо заузима шесто место у свету међу житарицама, a највећи произвођачи проса су Азија и Африка. Захваљујући високој отпорности на сушу, просо бележи тренд раста површина у свету. Просечни светски приноси зрна су 900 kg ha-1. Новосадске сорте оствариле су статистички значајно више просечне приносе зрна (2,9 t ha-1) у односу на светске приносе. Просо има одличну перспективу за гајење у Србији и алтернативни је усев у спречавању несташице хране и глади у сушним рејонима.
Millet is acereal, high nutritional value, and is a major source of energy and protein for millions of people in worldwide. It is used by one third of the world's population in the diet. It is more represented in the diet due to the positive effect on human health. In this study, the millet world production and agronomic characteristics of domestic varieties Biserka and Rumenka were analyzed, grown on chernozem, in Bački Petrovac, with emphasis on environmental requirements, fertility potential and nutritional value. Millet ranks sixth in the world among cereals and the largest producers of millet are Asia and Africa. Thanks to the high resistance to drought, millet has a growing trend in the world. The average world grain yield is 900 kg ha-1. NS varieties achieved statistically significantly higher average grain yields (2.9 t ha-1) in relation to world yields. Millet has an excellent prospect for growing in Serbia and is an alternative crop in preventing food shortages a...nd famine in arid regions.

Кључне речи:
просо / производња / безглутенско лековито жито / Millet / production / gluten-free medicinal cereals
Извор:
Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар, 2021, 261-268
Издавач:
  • Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
Финансирање / пројекти:
  • Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Уговор бр. 200032 (Научни институт за ратарство и повртарство, Нови Сад) (RS-200032)

ISBN: 978-86-89177-03-9

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_444
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/444
Колекције
  • Zbornik radova 2021
  • Radovi istraživača 1 / Researcher's papers 1
Институција/група
Institut za povrtarstvo
TY  - CONF
AU  - Поповић, Вера
AU  - Игњатов, Маја
AU  - Јововић, Зоран
AU  - Љубичић, Наташа
AU  - Ђурић, Ненад
AU  - Ђокић, Милорад
AU  - Бачкоња, Бранислав
AU  - Рајичић, Вера
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/444
AB  - Просо је жито високе нутритивне вредности и главни је извор
енергије и протеина за милионе људи у свету. Користи га једна
трећина светске популације у исхрани. Све више се користи у
исхрани због позитивног ефекта на здравље људи. У овом раду,
анализирана је светска производња проса и агрономске
карактеристике домаћих сорти Бисерке и Руменке, гајених на
чернозему, у Бачком Петровцу, са нагласком на еколошке захтеве,
потенцијал родности и нутритивне вредности. Просо заузима шесто
место у свету међу житарицама, a највећи произвођачи проса су
Азија и Африка. Захваљујући високој отпорности на сушу, просо
бележи тренд раста површина у свету. Просечни светски приноси
зрна су 900 kg ha-1. Новосадске сорте оствариле су статистички
значајно више просечне приносе зрна (2,9 t ha-1) у односу на светске
приносе. Просо има одличну перспективу за гајење у Србији и
алтернативни је усев у спречавању несташице хране и глади у
сушним рејонима.
AB  - Millet is acereal, high nutritional value, and is a major source of
energy and protein for millions of people in worldwide. It is used by one
third of the world's population in the diet. It is more represented in the
diet due to the positive effect on human health. In this study, the millet
world production and agronomic characteristics of domestic varieties
Biserka and Rumenka were analyzed, grown on chernozem, in Bački
Petrovac, with emphasis on environmental requirements, fertility
potential and nutritional value. Millet ranks sixth in the world among
cereals and the largest producers of millet are Asia and Africa. Thanks to
the high resistance to drought, millet has a growing trend in the world.
The average world grain yield is 900 kg ha-1. NS varieties achieved
statistically significantly higher average grain yields (2.9 t ha-1) in
relation to world yields. Millet has an excellent prospect for growing in
Serbia and is an alternative crop in preventing food shortages and famine
in arid regions.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Бисерка и Руменка - домаће високоприносне сорте проса као функционална храна
T1  - Biserka аnd Rumenka - domestic high-yield millet varieties as a functional food
EP  - 268
SP  - 261
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_444
ER  - 
@conference{
author = "Поповић, Вера and Игњатов, Маја and Јововић, Зоран and Љубичић, Наташа and Ђурић, Ненад and Ђокић, Милорад and Бачкоња, Бранислав and Рајичић, Вера",
year = "2021",
abstract = "Просо је жито високе нутритивне вредности и главни је извор
енергије и протеина за милионе људи у свету. Користи га једна
трећина светске популације у исхрани. Све више се користи у
исхрани због позитивног ефекта на здравље људи. У овом раду,
анализирана је светска производња проса и агрономске
карактеристике домаћих сорти Бисерке и Руменке, гајених на
чернозему, у Бачком Петровцу, са нагласком на еколошке захтеве,
потенцијал родности и нутритивне вредности. Просо заузима шесто
место у свету међу житарицама, a највећи произвођачи проса су
Азија и Африка. Захваљујући високој отпорности на сушу, просо
бележи тренд раста површина у свету. Просечни светски приноси
зрна су 900 kg ha-1. Новосадске сорте оствариле су статистички
значајно више просечне приносе зрна (2,9 t ha-1) у односу на светске
приносе. Просо има одличну перспективу за гајење у Србији и
алтернативни је усев у спречавању несташице хране и глади у
сушним рејонима., Millet is acereal, high nutritional value, and is a major source of
energy and protein for millions of people in worldwide. It is used by one
third of the world's population in the diet. It is more represented in the
diet due to the positive effect on human health. In this study, the millet
world production and agronomic characteristics of domestic varieties
Biserka and Rumenka were analyzed, grown on chernozem, in Bački
Petrovac, with emphasis on environmental requirements, fertility
potential and nutritional value. Millet ranks sixth in the world among
cereals and the largest producers of millet are Asia and Africa. Thanks to
the high resistance to drought, millet has a growing trend in the world.
The average world grain yield is 900 kg ha-1. NS varieties achieved
statistically significantly higher average grain yields (2.9 t ha-1) in
relation to world yields. Millet has an excellent prospect for growing in
Serbia and is an alternative crop in preventing food shortages and famine
in arid regions.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Бисерка и Руменка - домаће високоприносне сорте проса као функционална храна, Biserka аnd Rumenka - domestic high-yield millet varieties as a functional food",
pages = "268-261",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_444"
}
Поповић, В., Игњатов, М., Јововић, З., Љубичић, Н., Ђурић, Н., Ђокић, М., Бачкоња, Б.,& Рајичић, В.. (2021). Бисерка и Руменка - домаће високоприносне сорте проса као функционална храна. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 261-268.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_444
Поповић В, Игњатов М, Јововић З, Љубичић Н, Ђурић Н, Ђокић М, Бачкоња Б, Рајичић В. Бисерка и Руменка - домаће високоприносне сорте проса као функционална храна. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:261-268.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_444 .
Поповић, Вера, Игњатов, Маја, Јововић, Зоран, Љубичић, Наташа, Ђурић, Ненад, Ђокић, Милорад, Бачкоња, Бранислав, Рајичић, Вера, "Бисерка и Руменка - домаће високоприносне сорте проса као функционална храна" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):261-268,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_444 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму RIVeC | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумГрупеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму RIVeC | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB