Приказ основних података о документу

Biserka аnd Rumenka - domestic high-yield millet varieties as a functional food

dc.creatorПоповић, Вера
dc.creatorИгњатов, Маја
dc.creatorЈововић, Зоран
dc.creatorЉубичић, Наташа
dc.creatorЂурић, Ненад
dc.creatorЂокић, Милорад
dc.creatorБачкоња, Бранислав
dc.creatorРајичић, Вера
dc.date.accessioned2021-12-10T09:46:23Z
dc.date.available2021-12-10T09:46:23Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-89177-03-9
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/444
dc.description.abstractПросо је жито високе нутритивне вредности и главни је извор енергије и протеина за милионе људи у свету. Користи га једна трећина светске популације у исхрани. Све више се користи у исхрани због позитивног ефекта на здравље људи. У овом раду, анализирана је светска производња проса и агрономске карактеристике домаћих сорти Бисерке и Руменке, гајених на чернозему, у Бачком Петровцу, са нагласком на еколошке захтеве, потенцијал родности и нутритивне вредности. Просо заузима шесто место у свету међу житарицама, a највећи произвођачи проса су Азија и Африка. Захваљујући високој отпорности на сушу, просо бележи тренд раста површина у свету. Просечни светски приноси зрна су 900 kg ha-1. Новосадске сорте оствариле су статистички значајно више просечне приносе зрна (2,9 t ha-1) у односу на светске приносе. Просо има одличну перспективу за гајење у Србији и алтернативни је усев у спречавању несташице хране и глади у сушним рејонима.sr
dc.description.abstractMillet is acereal, high nutritional value, and is a major source of energy and protein for millions of people in worldwide. It is used by one third of the world's population in the diet. It is more represented in the diet due to the positive effect on human health. In this study, the millet world production and agronomic characteristics of domestic varieties Biserka and Rumenka were analyzed, grown on chernozem, in Bački Petrovac, with emphasis on environmental requirements, fertility potential and nutritional value. Millet ranks sixth in the world among cereals and the largest producers of millet are Asia and Africa. Thanks to the high resistance to drought, millet has a growing trend in the world. The average world grain yield is 900 kg ha-1. NS varieties achieved statistically significantly higher average grain yields (2.9 t ha-1) in relation to world yields. Millet has an excellent prospect for growing in Serbia and is an alternative crop in preventing food shortages and famine in arid regions.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСмедеревска Паланка : Институт за повртарствоsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200032/RS//
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceБиотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембарsr
dc.subjectпросоsr
dc.subjectпроизводњаsr
dc.subjectбезглутенско лековито житоsr
dc.subjectMilletsr
dc.subjectproductionsr
dc.subjectgluten-free medicinal cerealssr
dc.titleБисерка и Руменка - домаће високоприносне сорте проса као функционална хранаsr
dc.titleBiserka аnd Rumenka - domestic high-yield millet varieties as a functional foodsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage268
dc.citation.spage261
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1194/bitstream_1194.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_444
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу