Приказ основних података о документу

Effects of light intensity on yield, compositions and antimicrobial activitiesof essential oils from medical herbs

dc.creatorИлић, Зоран
dc.creatorМиленковић, Лидија
dc.creatorШунић, Љубомир
dc.creatorСтанојевић, Љиљана
dc.creatorЦветковић, Драган
dc.creatorСтанојевић, Јелена
dc.creatorДаниловић, Бојана
dc.date.accessioned2021-12-10T11:59:47Z
dc.date.available2021-12-10T11:59:47Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-89177-03-9
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/452
dc.description.abstractTимијан, мајоран, матичњак, нана, и босиљак су коришћени у утврђивању да ли модификoвана светлост услед сенчења биљака, може да утиче на принос, састав и антимикробну активност етарских уља. Принос уља је варирао од 0.02 до 2.57% у зависности од биљне врсте и сенчења. Гасном хроматографијом-масеном спектрометријом (GC-MS), идентификован је велики број компоненти, а доминантне су терпинен-4-ol (7.44-7.63%) у мајорану; тимол (8.05-9.35%) у тимијану; гераниал (Е-Цитрал) 6.84-7.78% у матичњаку; пиперитенон оксид (14.0-12.0%) у менти и линалол (9.06-10.20%) у босиљку. Антимикробна својства етарских уља првенствено зависe од биљне врсте, док је утицај сенчења знатно мање изражен. Резултати указују да су етарска уља тимијана најактивнија против свих изолата са распоном инхибиторних зона између 22 и 56 mm. Зона инхибиције микроба је код тимијана највећа у случају Candida albicans. Маjoран показује најизраженију инхибицију у случају Pseudomonas aeruginosa.sr
dc.description.abstractТhyme, marjoram, lemon balm, mint, and sweet basil were used to determine whether light modification by shaded plants could improve antimicrobial activity of essential oils (EОs). The yield of oils were varied from 0.02 to 2.57% depends of plant species and shading. A large number of components have been identified by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), and the dominant compounds were included terpinen-4-ol (7.44-7.63%) in marjoram; thymol (8.05-9.35%) in thyme; geranial (E-Citral) 6.84-7.78%in lemon balm; piperitenone oxide (14.0- 12.0%) in mint; and linalool (9.06-10.20%) in basil plant. Inhibition zone is dependent primarily on medicinal plant and the influence of shading is much less expressed. The results revealed that EOs from Thymus vulgaris L. proved most active against all isolates with inhibitory zone range between 22 and 56 mm. Microbial inhibition zone is in the case of thyme largest in the case of Candida albicans. Marjoram exhibits the most expressed inhibition in the case of Pseudomonas aeruginosa.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСмедеревска Паланка : Институт за повртарствоsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200133/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceБиотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембарsr
dc.subjectLamiaceaesr
dc.subjectсенчењеsr
dc.subjectетарска уљаsr
dc.subjectантимикробна активностsr
dc.subjectLamiaceaesr
dc.subjectshadingsr
dc.subjectessential oilssr
dc.subjectantimicrobial activitysr
dc.titleУтицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљакаsr
dc.titleEffects of light intensity on yield, compositions and antimicrobial activitiesof essential oils from medical herbssr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage335
dc.citation.spage325
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1202/bitstream_1202.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу