Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi
Improving the quality of wheat for human consumption

2022
Authors
Knezevic, Desimir
Paunović, Aleksandar

Đurović, Vesna

Roljević Nikolić, Svetlana

Mićanović, Danica

Madic, Milomirka

Menkovska, Mirjana

Zecevic, Veselinka

Conference object (Published version)

Metadata
Show full item recordAbstract
Proizvodnja i potražnja pšenice i potrebe za poboljšanje kvaliteta pšenice su povećani u svetu u cilju dobijanja bezbednih proizvoda za ishranu i očuvanja zdravlja ljudi. Danas se najčešće koristi rafinisano belo brašno za dobijanje proizvoda, čija prekomerna upotreba kod ljudi može izazvati gojaznost, alergije, intoleranciju i bolesti intestinalnog trakta. Mogući rizici za zdravlje ljudi, nameću zadatak za poboljšanje kvaliteta, proteina, ugljenih hidrata. Potrebno je u oplemenjivanju stvoriti sorte pšenice sa poželjnom kompozicijom glutena, polisaharida, skroba, koje će se koristiti za proizvodnju hrane bezbedne za zdravlje i da komercijalna proizvodnja obezbedi da, proizvodi budu, po kvalitetu, ceni i snabdevenosti, dostupni i pristupačni za korisnike.
Wheat production and demand for improving wheat quality have increased worldwide in order to obtain safe food products and preserve human health. Today, refined white flour is most often used to obtain products, the excessive use of which in humans can cause obesity, allergies, intolerance and diseases of the intestinal tract. Possible risks to human health impose the task of improving the quality of protein and carbohydrates. It is necessary to create wheat varieties with the desired composition of gluten, polysaccharides, starch, which will be used for the production of food safe for health. Also, that commercial production to ensures that products are available ensures that products are available at quality and cost and are affordable to users.
Keywords:
pšenica / oplemenjivanje / kvalitet / hrana / zdravlje / wheat / breeding / quality / food / healthSource:
Zbornik radova XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart, 2022, 11-20Publisher:
- Univerzitet u Kragujevcu Agronomski fakultet u Čačku
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Knezevic, Desimir AU - Paunović, Aleksandar AU - Đurović, Vesna AU - Roljević Nikolić, Svetlana AU - Mićanović, Danica AU - Madic, Milomirka AU - Menkovska, Mirjana AU - Zecevic, Veselinka PY - 2022 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/478 AB - Proizvodnja i potražnja pšenice i potrebe za poboljšanje kvaliteta pšenice su povećani u svetu u cilju dobijanja bezbednih proizvoda za ishranu i očuvanja zdravlja ljudi. Danas se najčešće koristi rafinisano belo brašno za dobijanje proizvoda, čija prekomerna upotreba kod ljudi može izazvati gojaznost, alergije, intoleranciju i bolesti intestinalnog trakta. Mogući rizici za zdravlje ljudi, nameću zadatak za poboljšanje kvaliteta, proteina, ugljenih hidrata. Potrebno je u oplemenjivanju stvoriti sorte pšenice sa poželjnom kompozicijom glutena, polisaharida, skroba, koje će se koristiti za proizvodnju hrane bezbedne za zdravlje i da komercijalna proizvodnja obezbedi da, proizvodi budu, po kvalitetu, ceni i snabdevenosti, dostupni i pristupačni za korisnike. AB - Wheat production and demand for improving wheat quality have increased worldwide in order to obtain safe food products and preserve human health. Today, refined white flour is most often used to obtain products, the excessive use of which in humans can cause obesity, allergies, intolerance and diseases of the intestinal tract. Possible risks to human health impose the task of improving the quality of protein and carbohydrates. It is necessary to create wheat varieties with the desired composition of gluten, polysaccharides, starch, which will be used for the production of food safe for health. Also, that commercial production to ensures that products are available ensures that products are available at quality and cost and are affordable to users. PB - Univerzitet u Kragujevcu Agronomski fakultet u Čačku C3 - Zbornik radova XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart T1 - Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi T1 - Improving the quality of wheat for human consumption EP - 20 SP - 11 DO - 10.46793/SBT27.011K ER -
@conference{ author = "Knezevic, Desimir and Paunović, Aleksandar and Đurović, Vesna and Roljević Nikolić, Svetlana and Mićanović, Danica and Madic, Milomirka and Menkovska, Mirjana and Zecevic, Veselinka", year = "2022", abstract = "Proizvodnja i potražnja pšenice i potrebe za poboljšanje kvaliteta pšenice su povećani u svetu u cilju dobijanja bezbednih proizvoda za ishranu i očuvanja zdravlja ljudi. Danas se najčešće koristi rafinisano belo brašno za dobijanje proizvoda, čija prekomerna upotreba kod ljudi može izazvati gojaznost, alergije, intoleranciju i bolesti intestinalnog trakta. Mogući rizici za zdravlje ljudi, nameću zadatak za poboljšanje kvaliteta, proteina, ugljenih hidrata. Potrebno je u oplemenjivanju stvoriti sorte pšenice sa poželjnom kompozicijom glutena, polisaharida, skroba, koje će se koristiti za proizvodnju hrane bezbedne za zdravlje i da komercijalna proizvodnja obezbedi da, proizvodi budu, po kvalitetu, ceni i snabdevenosti, dostupni i pristupačni za korisnike., Wheat production and demand for improving wheat quality have increased worldwide in order to obtain safe food products and preserve human health. Today, refined white flour is most often used to obtain products, the excessive use of which in humans can cause obesity, allergies, intolerance and diseases of the intestinal tract. Possible risks to human health impose the task of improving the quality of protein and carbohydrates. It is necessary to create wheat varieties with the desired composition of gluten, polysaccharides, starch, which will be used for the production of food safe for health. Also, that commercial production to ensures that products are available ensures that products are available at quality and cost and are affordable to users.", publisher = "Univerzitet u Kragujevcu Agronomski fakultet u Čačku", journal = "Zbornik radova XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart", title = "Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi, Improving the quality of wheat for human consumption", pages = "20-11", doi = "10.46793/SBT27.011K" }
Knezevic, D., Paunović, A., Đurović, V., Roljević Nikolić, S., Mićanović, D., Madic, M., Menkovska, M.,& Zecevic, V.. (2022). Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi. in Zbornik radova XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart Univerzitet u Kragujevcu Agronomski fakultet u Čačku., 11-20. https://doi.org/10.46793/SBT27.011K
Knezevic D, Paunović A, Đurović V, Roljević Nikolić S, Mićanović D, Madic M, Menkovska M, Zecevic V. Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi. in Zbornik radova XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart. 2022;:11-20. doi:10.46793/SBT27.011K .
Knezevic, Desimir, Paunović, Aleksandar, Đurović, Vesna, Roljević Nikolić, Svetlana, Mićanović, Danica, Madic, Milomirka, Menkovska, Mirjana, Zecevic, Veselinka, "Poboljšanje kvaliteta pšenice za ishranu ljudi" in Zbornik radova XXVII savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart (2022):11-20, https://doi.org/10.46793/SBT27.011K . .