RIVeC - Repository of the Institute for Vegetable Crops
Institute for Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Biotehnologija i savremeni pristup gajenju i oplemenjivanju bilja
  • Zbornik radova 2022
  • View Item
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Biotehnologija i savremeni pristup gajenju i oplemenjivanju bilja
  • Zbornik radova 2022
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kako ublažiti negativni uticaj klimatskih promena na proizvodnju povrća?

How to mitigate the negative impact of climate change on vegetable production?

Thumbnail
2022
Download PDF (2.263Mb)
Authors
Ilić, Zoran
Milenković, Lidija
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Povećane temperature, sunčevo zračenje, smanjena dostupnost vode za navodnjavanje i salinitet, su ograničavajući činioci u održavanju i povećanju produktivnosti povrća. U izmenjenim klimatskim uslovima često dolazi do umanjenja prinosa i kvaliteta, a uz porast problema sa bolestima i štetočinama još više čine proizvodnju povrća nerentabilnom. Da bi se ublažio negativan uticaj klimatskih promena, potrebno je razviti adekvatne strategije prilagođavanja bilјaka na novonastale uslove. Prednost bi trebalo dati razvoju proizvodnih sistema za pobolјšanje efikasnosti korišćenja vode prilagođenih uslovima toplog i suvog vremena. Razvoj genotipova, tolerantnih na visoke temperature, salinitet i otpornost na izmenjenu klimu, uz nove biotehnologije, je neophodan da bi se odgovorilo na ove izazove. Stoga, cilј ovog rada je uvođenje novih ali i tradicionalnih tehnika, koje se jednostavno primenjuju i nisu previše skupe (senčenje bilјaka, kalemlјenje, malčiranje zemlјišta i primena miko...rize), da bi se ublažili negativni efekti klimatskih promena na proizvodnju povrća.

Increasing temperatures, sun radiation, reduced water availability, and salinity will be the major limiting factors in sustaining and increasing vegetable productivity. Under changing climatic situations crop failures, shortage of yields, reduction in quality and increasing pest and disease problems are common and they render the vegetable production unprofitable. To mitigate the adverse impact of climatic change on productivity and quality of vegetable crops there is need to develop sound adaptation strategies. The emphasis should be on development of production systems for improved water use efficiency adoptable to the hot and dry condition. Development of genotypes tolerant to high temperature, salinity and climate proofing with new biotechnology are essentially required to meet these challenges. Therefore, the aim of this paper is to introduce new but also traditional techniques that are simple to apply and not too expensive (plant shading, grafting, soil mulching and mycorrhiza ap...plication) to mitigate the negative effects of climate change on vegetable production.

Keywords:
klimatske promene / proizvodnja povrća / senčenje / kalemlјenje / nastiranje / mikoriza / climate changes / vegetable production / shading / grafting / mulching / mycorrhiza
Source:
Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar, 2022, 15-49
Publisher:
  • Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo

ISBN: 978-86-89177-05-3

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_512
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/512
Collections
  • Zbornik radova 2022
Institution/Community
Institut za povrtarstvo
TY  - CONF
AU  - Ilić, Zoran
AU  - Milenković, Lidija
PY  - 2022
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/512
AB  - Povećane temperature, sunčevo zračenje, smanjena dostupnost vode za
navodnjavanje i salinitet, su ograničavajući činioci u održavanju i
povećanju produktivnosti povrća. U izmenjenim klimatskim uslovima
često dolazi do umanjenja prinosa i kvaliteta, a uz porast problema sa
bolestima i štetočinama još više čine proizvodnju povrća nerentabilnom.
Da bi se ublažio negativan uticaj klimatskih promena, potrebno je razviti
adekvatne strategije prilagođavanja bilјaka na novonastale uslove.
Prednost bi trebalo dati razvoju proizvodnih sistema za pobolјšanje
efikasnosti korišćenja vode prilagođenih uslovima toplog i suvog
vremena. Razvoj genotipova, tolerantnih na visoke temperature, salinitet i
otpornost na izmenjenu klimu, uz nove biotehnologije, je neophodan da
bi se odgovorilo na ove izazove. Stoga, cilј ovog rada je uvođenje novih
ali i tradicionalnih tehnika, koje se jednostavno primenjuju i nisu previše
skupe (senčenje bilјaka, kalemlјenje, malčiranje zemlјišta i primena
mikorize), da bi se ublažili negativni efekti klimatskih promena na
proizvodnju povrća.
AB  - Increasing temperatures, sun radiation, reduced water availability, and salinity will be the major limiting factors in sustaining and increasing vegetable productivity. Under changing climatic situations crop failures, shortage of yields, reduction in quality and increasing pest and disease problems are common and they render the vegetable production unprofitable. To mitigate the adverse impact of climatic change on productivity and quality of vegetable crops there is need to develop sound adaptation strategies. The emphasis should be on development of production systems for improved water use efficiency adoptable to the hot and dry condition. Development of genotypes tolerant to high temperature, salinity and climate proofing with new biotechnology are essentially required to meet these challenges. Therefore, the aim of this paper is to introduce new but also traditional techniques that are simple to apply and not too expensive (plant shading, grafting, soil mulching and mycorrhiza application) to mitigate the negative effects of climate change on vegetable production.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
T1  - Kako ublažiti negativni uticaj klimatskih promena na proizvodnju povrća?
T1  - How to mitigate the negative impact of climate change on vegetable production?
EP  - 49
SP  - 15
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_512
ER  - 
@conference{
author = "Ilić, Zoran and Milenković, Lidija",
year = "2022",
abstract = "Povećane temperature, sunčevo zračenje, smanjena dostupnost vode za
navodnjavanje i salinitet, su ograničavajući činioci u održavanju i
povećanju produktivnosti povrća. U izmenjenim klimatskim uslovima
često dolazi do umanjenja prinosa i kvaliteta, a uz porast problema sa
bolestima i štetočinama još više čine proizvodnju povrća nerentabilnom.
Da bi se ublažio negativan uticaj klimatskih promena, potrebno je razviti
adekvatne strategije prilagođavanja bilјaka na novonastale uslove.
Prednost bi trebalo dati razvoju proizvodnih sistema za pobolјšanje
efikasnosti korišćenja vode prilagođenih uslovima toplog i suvog
vremena. Razvoj genotipova, tolerantnih na visoke temperature, salinitet i
otpornost na izmenjenu klimu, uz nove biotehnologije, je neophodan da
bi se odgovorilo na ove izazove. Stoga, cilј ovog rada je uvođenje novih
ali i tradicionalnih tehnika, koje se jednostavno primenjuju i nisu previše
skupe (senčenje bilјaka, kalemlјenje, malčiranje zemlјišta i primena
mikorize), da bi se ublažili negativni efekti klimatskih promena na
proizvodnju povrća., Increasing temperatures, sun radiation, reduced water availability, and salinity will be the major limiting factors in sustaining and increasing vegetable productivity. Under changing climatic situations crop failures, shortage of yields, reduction in quality and increasing pest and disease problems are common and they render the vegetable production unprofitable. To mitigate the adverse impact of climatic change on productivity and quality of vegetable crops there is need to develop sound adaptation strategies. The emphasis should be on development of production systems for improved water use efficiency adoptable to the hot and dry condition. Development of genotypes tolerant to high temperature, salinity and climate proofing with new biotechnology are essentially required to meet these challenges. Therefore, the aim of this paper is to introduce new but also traditional techniques that are simple to apply and not too expensive (plant shading, grafting, soil mulching and mycorrhiza application) to mitigate the negative effects of climate change on vegetable production.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar",
title = "Kako ublažiti negativni uticaj klimatskih promena na proizvodnju povrća?, How to mitigate the negative impact of climate change on vegetable production?",
pages = "49-15",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_512"
}
Ilić, Z.,& Milenković, L.. (2022). Kako ublažiti negativni uticaj klimatskih promena na proizvodnju povrća?. in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 15-49.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_512
Ilić Z, Milenković L. Kako ublažiti negativni uticaj klimatskih promena na proizvodnju povrća?. in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;:15-49.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_512 .
Ilić, Zoran, Milenković, Lidija, "Kako ublažiti negativni uticaj klimatskih promena na proizvodnju povrća?" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022):15-49,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_512 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB