Приказ основних података о документу

Pepper yield depending on the aplication of aqueous extracts

dc.creatorDozet, Gordana
dc.creatorĐukić, Vojin
dc.creatorMamlić, Zlatica
dc.creatorĐurić, Nenad
dc.creatorCvijanović, Gorica
dc.creatorJakšić, Snežana
dc.creatorDozet, Dimitrije
dc.date.accessioned2022-11-14T12:53:54Z
dc.date.available2022-11-14T12:53:54Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-89177-05-3
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/515
dc.description.abstractEksperimentalni ogled sa paprikom bio je postavljen u plasteniku tokom 2021. godine sa sledećim tretmanima: vodeni ekstrakti od korena maslačka, kore banane i preparata Nutri Fos-K koji su primenjeni folijarno. U razvoju održivih poljoprivrednih sistema nastoji se da se smanji upotreba sintetičkih mineralnih đubriva kako bi se dobila zdravstveno bezbedna hrana proizvedena po organskim principima. Postignut je zadovoljavajući broj plodova i prinos paprike u primeni vodenih ekstrakata od korena maslačka i bananine kore. Najbolji rezultati su postignuti sa primenom tečnog sintetičkog đubriva Nutri Fos-K, jer sadrži visoku koncentraciju fosfora i kalijuma. Međutim, primena nedozvoljenih preparata u organskoj proizvodnji negativno utiče na životnu sredinu i poskupljuje proizvodnju. Primena vodenih ekstrakata od biljaka koje se nalaze na gazdinstvu i od biljnih otpadaka ne utiče na poskupljenje proizvodnje. Preporuka je nastaviti sa istraživanjem u pravcu primene vodenih ekstrakata.sr
dc.description.abstractAn experiment with peppers was set in a greenhouse during the year 2021 and it included the following treatments: aqueous dandelion root and banana peel extracts and Nutri Fos-K preparation which were applied foliarly. In sustainable agricultural systems' development, there are efforts to decrease synthetic mineral fertilizer use to obtain healthy food produced by organic cultivation principles. A satisfactory pepper fruit number and yield were achieved by applying aqueous dandelion root and banana peel extracts. The best results were achieved by applying liquid synthetic fertilizer Nutri Fos-K, because it contains high phosphorus and potassium concentrations. However, the use of prohibited preparations in organic production negatively affects the environment and rises production costs. Applying aqueous extracts of farmstead plants and plant residue does not affect production cost increase. The suggestion is to continue research in the direction of aqueous extract application.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherSmederevska Palanka : Institut za povrtarstvosr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembarsr
dc.subjectbroj plodovasr
dc.subjectfolijarno đubrenjesr
dc.subjectpaprikasr
dc.subjectprinossr
dc.subjectnumber of fruitssr
dc.subjectfoliar fertilizationsr
dc.subjectpeppersr
dc.subjectyieldsr
dc.titlePrinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakatasr
dc.titlePepper yield depending on the aplication of aqueous extractssr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage80
dc.citation.spage73
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1698/bitstream_1698.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_515
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу