Приказ основних података о документу

Influence of biofertilisers and season on the total soluble solids and organic acids in lettuce

dc.creatorStojanović, Milica
dc.creatorRadović, Ivana
dc.creatorMarjanović, Milena
dc.creatorMutavdžić, Dragosav
dc.creatorMoravčević, Đorđe
dc.creatorJovanović, Zorica
dc.creatorSavić, Slađana
dc.date.accessioned2022-11-15T13:42:48Z
dc.date.available2022-11-15T13:42:48Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-89177-05-3
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/521
dc.description.abstractSalata (Lactuca sativa L.) je jednogodišnja biljka, sa umerenim zahtevima prema faktorima spoljašnje sredine, kratkim vegetacionim periodom i mogućnošću gajenja tokom cele godine. Ogledi sa šest genotipova salate (‘Kiribati’, ‘Murai’, ‘Aquino’, ‘Gaugin’, ‘Aleppo’, ‘Carmesi’) bili su postavljeni u kompaniji Iceberg Salat Centar. Biljke su gajene u plasteniku, bez dodatnog grejanja, tokom tri uzastopne sezone (jesen, zima i proleće), primenom mikrobioloških đubriva (EM Aktiv, Vital Tricho i njihova kombinacija). Cilj ovog istraživanja je bio da se utvrdi uticaj genotipa, mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj ukupno rastvorljivih materija i organskih kiselina. Najveću vrednost ukupno rastvorljivih materija i organskih kiselina ostvarila je crvena sorta ‘Murai‘ u zimskom ogledu primenom đubriva Vital Tricho i EM Aktiv redom. Primena đubriva uglavnom nije uticala na vrednosti ukupno rastvorljivih materija i organskih kiselina, gde je tokom svih sezona sadržaj ostao stabilan. Istraživanje je pokazalo da su glavni faktori uticali na posmatrane parametre, sa izraženim uticajem genotipa.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherSmederevska Palanka : Institut za povrtarstvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200053/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200216/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200116/RS//sr
dc.relation.isreferencedbyhttps://rivec.institut-palanka.rs/handle/123456789/635
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembarsr
dc.subjectsalatasr
dc.subjectmikrobiološka đubrivasr
dc.subjectsezonasr
dc.subjectukupno rastvorljive materijesr
dc.subjectukupne organske kiselinesr
dc.titleUticaj biofertilizatora i sezone na sadržaj ukupnih solubilnih materija i kiselina kod salatesr
dc.titleInfluence of biofertilisers and season on the total soluble solids and organic acids in lettucesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage139
dc.citation.spage129
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/1704/bitstream_1704.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_521
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу