RIVeC - Repository of the Institute for Vegetable Crops
Institute for Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Biotehnologija i savremeni pristup gajenju i oplemenjivanju bilja
  • Zbornik radova 2022
  • View Item
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Biotehnologija i savremeni pristup gajenju i oplemenjivanju bilja
  • Zbornik radova 2022
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)

Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes

Thumbnail
2022
Download PDF (1.242Mb)
Authors
Đorđević, Radiša
Đurić, Nenad
Đorđević Melnik, Olivera
Živanović, Tomislav
Prodanović, Slaven
Damnjanović, Jelena
Dervišević, Marina
Contributors
Savić, Slađana
Dervišević, Marina
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbog svojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kao i u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja (2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološke osobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečnik sredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupni minerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranih genotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi.
Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due to its qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as for medicinal purposes. The paper presents the results of three-year research (2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphological characteristics were analyzed: average root mass, average length, diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter, total minerals, total sugar and water content were determined by chemical analysis. The tested properties of the selected genotypes were compared with the standard Podravski medium-long variety.
Keywords:
pastrnak / selekcija / genotip / morfološke karakteristike / biohemijske karakteristike / parsnip / selection / genotype / parsley / morphological characteristics / biochemical characteristics
Source:
Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar, 2022, 150-156
Publisher:
  • Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
Funding / projects:
  • Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200216 (Institute for Vegetable Crops, Smederevska Palanka) (RS-200216)

ISBN: 978-86-89177-05-3

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/523
Collections
  • Zbornik radova 2022
  • Radovi istraživača 1 / Researcher's papers 1
Institution/Community
Institut za povrtarstvo
TY  - CONF
AU  - Đorđević, Radiša
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Đorđević Melnik, Olivera
AU  - Živanović, Tomislav
AU  - Prodanović, Slaven
AU  - Damnjanović, Jelena
AU  - Dervišević, Marina
PY  - 2022
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/523
AB  - Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbog
svojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kao
i u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja
(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu za
povrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološke
osobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečnik
sredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupni
minerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranih
genotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi.
AB  - Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due to
its qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as for
medicinal purposes. The paper presents the results of three-year research
(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphological
characteristics were analyzed: average root mass, average length,
diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,
total minerals, total sugar and water content were determined by chemical
analysis. The tested properties of the selected genotypes were compared
with the standard Podravski medium-long variety.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
T1  - Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)
T1  - Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes
EP  - 156
SP  - 150
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523
ER  - 
@conference{
author = "Đorđević, Radiša and Đurić, Nenad and Đorđević Melnik, Olivera and Živanović, Tomislav and Prodanović, Slaven and Damnjanović, Jelena and Dervišević, Marina",
year = "2022",
abstract = "Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbog
svojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kao
i u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja
(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu za
povrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološke
osobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečnik
sredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupni
minerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranih
genotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi., Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due to
its qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as for
medicinal purposes. The paper presents the results of three-year research
(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphological
characteristics were analyzed: average root mass, average length,
diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,
total minerals, total sugar and water content were determined by chemical
analysis. The tested properties of the selected genotypes were compared
with the standard Podravski medium-long variety.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar",
title = "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.), Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes",
pages = "156-150",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523"
}
Đorđević, R., Đurić, N., Đorđević Melnik, O., Živanović, T., Prodanović, S., Damnjanović, J.,& Dervišević, M.. (2022). Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 150-156.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523
Đorđević R, Đurić N, Đorđević Melnik O, Živanović T, Prodanović S, Damnjanović J, Dervišević M. Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;:150-156.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523 .
Đorđević, Radiša, Đurić, Nenad, Đorđević Melnik, Olivera, Živanović, Tomislav, Prodanović, Slaven, Damnjanović, Jelena, Dervišević, Marina, "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022):150-156,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_523 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB