Svojstva koja utiču na prinos crnog luka u uslovima organske i konvencionalne proizvodnje
2011
Autori
Brdar-Jokanović, MilkaUgrinović, Milan
Pavlović, Suzana
Girek, Zdenka
Cvikić, Dejan
Zdravković, Jasmina
Zdravković, Milan
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja uticaja nekoliko svojstava crnog luka na prinos u uslovima organskog i konvencionalnog gajenja. Dvogodišnji poljski ogled (2009, 2010) je postavljen na eksperimentalnoj parceli Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci i uključivao je pet sorti crnog luka. Ogled je podrazumevao neđubrene parcele, parcele đubrene NPK (kontrole), mikrobiološkim đubrivom i staj nja kom (tretmani). Utvrđene su značajne razlike među sortama, godinama i tretmanima u pogledu ispitivanih svojstava. Masa lukovice, broj lukovica po parceli i prečnik lažnog stabla su ispoljili pozitivne, a broj dana od setve do nicanja i dužina vegetacije negativne efekte na prinos u svim uslovima gajenja crnog luka. Prema tome; ova svojstva mogu biti od koristi u selekciji crnog luka, bez obzira da li je reč o konvencionalnom ili organ skom sistemu gajenja. Prečnik lukovice, visina lukovice, indeks lukovice, dužina lažnog stabla i visina biljke su ispoljili različite efekte ...na prinos, zavisno od uslova gajenja.
The aim of this study was to investigate the effects of several traits on yield in onion grown in organic and conventional environments. Two-year field trial (2009, 2010) was set at the experimental field of the Institute for Vegetable Crops in Smederevska Palanka and included five onion cultivars. The trial included unfertilized plots, plots treated with NPK (controls), bacterial fertilizer and farm yard manure (treatments). Significant differences have been found among the cultivars, growing seasons and treatments, with respect to the investigated traits. Bulb weight, num er of bulbs per plot and neck diameter exhibited positive, while number of days from sowing to emergence and vegetation period exhibited negative effects on yield in both conventional and organic environments. Therefore; these traits may be useful in onion breeding, regardless of the growing system. The effects of bulb diameter, bulb height, bulb index, neck length and plant height on yield differed, de pending on t...he growing system.
Ključne reči:
crni luk / organska poljoprivreda / onion / organic agricultureIzvor:
Zbornik apstrakata IV simpozijuma Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Okrugli sto: Kvalitet hrane - doprinos nauke = Book of abstracts of the IV Symposium of the Section of the breeding of organisms of the Serbian genetic society, Round table: Food quality - contribution of science, Kladovo, 2-6. oktobar, 2011, 75-Izdavač:
- Beograd : Društvo genetičara Srbija
Institucija/grupa
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Brdar-Jokanović, Milka AU - Ugrinović, Milan AU - Pavlović, Suzana AU - Girek, Zdenka AU - Cvikić, Dejan AU - Zdravković, Jasmina AU - Zdravković, Milan PY - 2011 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/575 AB - Istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja uticaja nekoliko svojstava crnog luka na prinos u uslovima organskog i konvencionalnog gajenja. Dvogodišnji poljski ogled (2009, 2010) je postavljen na eksperimentalnoj parceli Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci i uključivao je pet sorti crnog luka. Ogled je podrazumevao neđubrene parcele, parcele đubrene NPK (kontrole), mikrobiološkim đubrivom i staj nja kom (tretmani). Utvrđene su značajne razlike među sortama, godinama i tretmanima u pogledu ispitivanih svojstava. Masa lukovice, broj lukovica po parceli i prečnik lažnog stabla su ispoljili pozitivne, a broj dana od setve do nicanja i dužina vegetacije negativne efekte na prinos u svim uslovima gajenja crnog luka. Prema tome; ova svojstva mogu biti od koristi u selekciji crnog luka, bez obzira da li je reč o konvencionalnom ili organ skom sistemu gajenja. Prečnik lukovice, visina lukovice, indeks lukovice, dužina lažnog stabla i visina biljke su ispoljili različite efekte na prinos, zavisno od uslova gajenja. AB - The aim of this study was to investigate the effects of several traits on yield in onion grown in organic and conventional environments. Two-year field trial (2009, 2010) was set at the experimental field of the Institute for Vegetable Crops in Smederevska Palanka and included five onion cultivars. The trial included unfertilized plots, plots treated with NPK (controls), bacterial fertilizer and farm yard manure (treatments). Significant differences have been found among the cultivars, growing seasons and treatments, with respect to the investigated traits. Bulb weight, num er of bulbs per plot and neck diameter exhibited positive, while number of days from sowing to emergence and vegetation period exhibited negative effects on yield in both conventional and organic environments. Therefore; these traits may be useful in onion breeding, regardless of the growing system. The effects of bulb diameter, bulb height, bulb index, neck length and plant height on yield differed, de pending on the growing system. PB - Beograd : Društvo genetičara Srbija C3 - Zbornik apstrakata IV simpozijuma Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Okrugli sto: Kvalitet hrane - doprinos nauke = Book of abstracts of the IV Symposium of the Section of the breeding of organisms of the Serbian genetic society, Round table: Food quality - contribution of science, Kladovo, 2-6. oktobar T1 - Svojstva koja utiču na prinos crnog luka u uslovima organske i konvencionalne proizvodnje SP - 75 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_575 ER -
@conference{ author = "Brdar-Jokanović, Milka and Ugrinović, Milan and Pavlović, Suzana and Girek, Zdenka and Cvikić, Dejan and Zdravković, Jasmina and Zdravković, Milan", year = "2011", abstract = "Istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja uticaja nekoliko svojstava crnog luka na prinos u uslovima organskog i konvencionalnog gajenja. Dvogodišnji poljski ogled (2009, 2010) je postavljen na eksperimentalnoj parceli Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci i uključivao je pet sorti crnog luka. Ogled je podrazumevao neđubrene parcele, parcele đubrene NPK (kontrole), mikrobiološkim đubrivom i staj nja kom (tretmani). Utvrđene su značajne razlike među sortama, godinama i tretmanima u pogledu ispitivanih svojstava. Masa lukovice, broj lukovica po parceli i prečnik lažnog stabla su ispoljili pozitivne, a broj dana od setve do nicanja i dužina vegetacije negativne efekte na prinos u svim uslovima gajenja crnog luka. Prema tome; ova svojstva mogu biti od koristi u selekciji crnog luka, bez obzira da li je reč o konvencionalnom ili organ skom sistemu gajenja. Prečnik lukovice, visina lukovice, indeks lukovice, dužina lažnog stabla i visina biljke su ispoljili različite efekte na prinos, zavisno od uslova gajenja., The aim of this study was to investigate the effects of several traits on yield in onion grown in organic and conventional environments. Two-year field trial (2009, 2010) was set at the experimental field of the Institute for Vegetable Crops in Smederevska Palanka and included five onion cultivars. The trial included unfertilized plots, plots treated with NPK (controls), bacterial fertilizer and farm yard manure (treatments). Significant differences have been found among the cultivars, growing seasons and treatments, with respect to the investigated traits. Bulb weight, num er of bulbs per plot and neck diameter exhibited positive, while number of days from sowing to emergence and vegetation period exhibited negative effects on yield in both conventional and organic environments. Therefore; these traits may be useful in onion breeding, regardless of the growing system. The effects of bulb diameter, bulb height, bulb index, neck length and plant height on yield differed, de pending on the growing system.", publisher = "Beograd : Društvo genetičara Srbija", journal = "Zbornik apstrakata IV simpozijuma Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Okrugli sto: Kvalitet hrane - doprinos nauke = Book of abstracts of the IV Symposium of the Section of the breeding of organisms of the Serbian genetic society, Round table: Food quality - contribution of science, Kladovo, 2-6. oktobar", title = "Svojstva koja utiču na prinos crnog luka u uslovima organske i konvencionalne proizvodnje", pages = "75", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_575" }
Brdar-Jokanović, M., Ugrinović, M., Pavlović, S., Girek, Z., Cvikić, D., Zdravković, J.,& Zdravković, M.. (2011). Svojstva koja utiču na prinos crnog luka u uslovima organske i konvencionalne proizvodnje. in Zbornik apstrakata IV simpozijuma Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Okrugli sto: Kvalitet hrane - doprinos nauke = Book of abstracts of the IV Symposium of the Section of the breeding of organisms of the Serbian genetic society, Round table: Food quality - contribution of science, Kladovo, 2-6. oktobar Beograd : Društvo genetičara Srbija., 75. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_575
Brdar-Jokanović M, Ugrinović M, Pavlović S, Girek Z, Cvikić D, Zdravković J, Zdravković M. Svojstva koja utiču na prinos crnog luka u uslovima organske i konvencionalne proizvodnje. in Zbornik apstrakata IV simpozijuma Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Okrugli sto: Kvalitet hrane - doprinos nauke = Book of abstracts of the IV Symposium of the Section of the breeding of organisms of the Serbian genetic society, Round table: Food quality - contribution of science, Kladovo, 2-6. oktobar. 2011;:75. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_575 .
Brdar-Jokanović, Milka, Ugrinović, Milan, Pavlović, Suzana, Girek, Zdenka, Cvikić, Dejan, Zdravković, Jasmina, Zdravković, Milan, "Svojstva koja utiču na prinos crnog luka u uslovima organske i konvencionalne proizvodnje" in Zbornik apstrakata IV simpozijuma Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Okrugli sto: Kvalitet hrane - doprinos nauke = Book of abstracts of the IV Symposium of the Section of the breeding of organisms of the Serbian genetic society, Round table: Food quality - contribution of science, Kladovo, 2-6. oktobar (2011):75, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_575 .