Приказ основних података о документу

dc.creatorMamlić, Zlatica
dc.creatorĐukić, Vojin
dc.creatorDozet, Gordana
dc.creatorVasiljević, Sanja
dc.creatorĐurić, Nenad
dc.creatorBalac, Miloš
dc.creatorBajagić, Marija
dc.date.accessioned2023-01-18T07:56:21Z
dc.date.available2023-01-18T07:56:21Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn0354-9542 (print)
dc.identifier.issn2560-3140 (electronic)
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/618
dc.description.abstractThe aim of this study was to examine the impact of seed priming on seed quality parameters (germination energy, germination, seedling length and vigor index) of sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) and sudangrass (Sorghum sudanense Pers.). The experiment was performed at the Institute of Field and Vegetable Crops, Novi Sad, Serbia. The research was conducted on the seeds of the sorghum variety NS Džin and sudangrass variety Srem. Distilled water and aqueous extracts of young willow branches (Salix matsudana) and mature banana fruits (Musa x paradisiaca) were used to prime the seeds. The seeds were primed for: 1 h, 3 h, 6 h, 12 h and 24 h. The results showed that priming sorghum and sudangrass seeds in aqueous extracts of young willow branches and mature banana fruits can have a positive effect on seed quality parameters: germination energy, germination, seedling length and vigor index. The greatest effect on germination energy and seed germination was achieved in sudangrass by using an aqueous extract of young willow branches. The increase was 9.30% and 9.20%, respectively. Priming sorghum seeds in aquatic extracts of mature banana fruits had the greatest effect on seedling length and vigor index. The increase was 36.86% and 40.33%, respectively. For all research parameters, priming for 3 h was the most effective. However, in addition to the positive effect, priming can also have a negative effect. The most significant reduction was found on sorghum seeds, when primed in an aqueous extract of mature banana fruit for 24 hours. Germination energy and germination were reduced by 7.14% and 9.30%, respectively.sr
dc.description.abstractЦиљ овог рада је био да се испита утицај потапања семена крмног сирка (Sorghum bicolor L. Moench) и суданске траве (Sorghum sudanense Pers.) на параметре квалитета семена (енергија клијања, клијавост, дужина клијанца и вигор индекс). Оглед је изведен на Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду. Истраживања су спроведена на семену крмног сирка сорте НС Џин и суданске траве сорте Срем. За потапање семена коришћена је дестилована вода, и водени екстракт младих грана врбе (Salix matsudana) и зрелих плодова банане (Musa x paradisiaca). Семе је потапано у трајању од: 1 h, 3 h, 6 h, 12 h и 24 h. Резултати су показали да потапање семена крмног сирка и суданске траве у водене екстракте младих грана врбе и зрелих плодова банане може имати позитиван ефекат на параметре квалитета семена: енергију клијања, клијавост, дужину клијанца и вигор индекс. Најбољи ефекат на енергију клијања и клијавост семена остварен је употребом воденог екстракта младих грана врбе на семену суданске траве. Повећање је износило 9,30% и 9,20%. Потапањем семена крмног сирка у водени екстракт зрелих плодова банане остварен је бољи ефекат на дужину клијанца и вигор семена. Повећање је износило 36,86% и 40,33%. Код свих параметара истраживања најбољи ефекат је остварен при потапању од 3 h. Међутим, поред позитивног, потапање може имати и негативан ефекат. Најзначајније смањење утврђено је на семену крмног сирка, приликом потапања у водени екстракт зрелих плодова банане у трајању од 24 h. Клијавост је смањена за 9,30%.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherUniverzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačaksr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200032/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceActa Agriculturae Serbicasr
dc.subjectaqueous plant extractssr
dc.subjectprimingsr
dc.subjectseedsr
dc.subjectsorghumsr
dc.subjectsudangrasssr
dc.subjectводени биљни екстрактиsr
dc.subjectпотапање семенаsr
dc.subjectсемеsr
dc.subjectкрмни сиракsr
dc.subjectсуданска траваsr
dc.titlePriming seeds of sorghum and sudangrass using water and aquatic extracts of willow and bananasr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage135
dc.citation.issue54
dc.citation.spage129
dc.citation.volume57
dc.identifier.doi10.5937/AASer2254129M
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/2038/bitstream_2038.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу