RIVeC - Repository of the Institute for Vegetable Crops
Institute for Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi 1947 - 1999 / Researcher's papers 1947 - 1999
  • View Item
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi 1947 - 1999 / Researcher's papers 1947 - 1999
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sortiment i selekcija pasulja (Phaseolus vulgaris L., Savi)

Thumbnail
1970
Download PDF (9.695Mb)
Authors
Rosić, Krsto
Popović, Miroslav
Čorokalo, Dragoljub
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
S gledišta savremene selekcije i genetike, sorta predstavlja skupinu jedne vrste, koja se odlikuje određenim morfološkim, fiziološkim i poljoprivrednim osobinama. Ustvari, sortu čini zbir genotipova prilagodenih uslovima rejona gajenja, čije potomstvo ispoljava približno istu dužinu vegetacije, stepen otpornosti, visinu rodnosti i ima isti kvalitet. Istovremeno, sorta je nosilac nasleđivanja kompleksa osobina, prema kojima se može jasno razlikovati od drugih sorata svoje vrste. Posebno, sorta njivskog раsuljа (za proizvodnju semena u punoj zrelosti i osušenom stanju, Field Beans, Dry Beans) oduvek je predstavljala moćno i sigurno sredstvo u rukama proizvođača za povećanje prinosa, obzirom na njegovu opštu osetljivost prema suši i bolestima, kao predstavnika leptirnјаčа. Međutim, izborom odgovarajuće sorte pasulja ne rešava se samo pitanје ukupne proizvodnje, već pre svega zadovoljenje ukusa potrošaca i osnovnih potreba u ishrani stanovništva i sirovine za preradu. Od toga zavisi i nač...in gajenja (mehanizovana obrada i berba), prema tome da li se radi o sortama s čučavim, odnosno povijušavim stablom. Iako sorta u poljoprivredno-biološkom smislu ima veliki značaj za modernu i rentabilnu proizvodnju pasulja, ipak ne možemo biti zadovoljni s роstojecim sortimentom u nas. U mnogim našim poljoprivrednim rejonima semenski materijal pasulja čini jedno "šarenilo od povijušavih do čučavih sorti i populacija, od najranostasnijih do kasnih formi od varijeteta s okruglim, eliptičnim, ovalnim i bubrežastim semenom, odnosno sorti i populacija koje su pretežno zastupljene s belim, a u manjem broju i obojenim i šarenim semenom; od otpornih do neotpornih genotipova prema suši, bolestima i štetočinama. Prisustvo tako velikog broja izmešanih formi uzrok je niskih i kolebljivih prinosa, te predstavlja danas ozbiljnu smetnju u proizvodnji pasulja. Nasuprot tome, srećemo se s malobrojnim izvorima naučnih informacija o selekciji i stvaranju novih sorti pasulja. Tim u vezi, mali je i broj naučnih instituta i eksperimentalnih stanica koji se bave selekcijom pasulja i imaju svoje sorte. Tako, u nas to su Institut za povrtarstvo — Smederevska Palanka, Institut za kukuruz, Beograd—Zemun i Poljoprivredni fakultet —Sarajevo (Rosic, К., Šiskovic, М. 1966; Rosic, R. 1969; Vidović, О. 1964), u Bugarskoj Institut za leptirnjace »Obrazcov Ciflik« Ruse (Нristiforov, I. 1961), u Rumuniji Institut za zrnene i tehnicke kulture (Моrеsan, Т. & Cerpinisan, Т. 1964), u SSSR Institut za kukuruz Dnjepropetrovsku, za poljoprivredna istrazivanja u Krasnodaru i neke eksperimentalne stanice (Genera1ov, F. Р. i saradnici, 1964) i u SAD poljoprivredne eksperimentalne stanice u državama Michigan-u, Nebraska-i, Idaho u Colorado-u i dr. Mimms, L. O., Laumeyer, Ј. W. 1947, Martin, H.J.& Leonard, H.W. 1957). Uzimajući u obzir rečeno, vidimo, da je u mnogome zapostavljen istraživački rad na selekciji i stvaranju novih sorti njivskog pasulja.

Keywords:
pasulj / selekcija
Source:
Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 1970, 32, 9-10, 527-545
Publisher:
  • Hrvatsko agronomsko društvo

ISSN: 0002-1954, 1848-8900

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_620
URI
https://hrcak.srce.hr/clanak/254148
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/620
Collections
  • Radovi 1947 - 1999 / Researcher's papers 1947 - 1999
Institution/Community
Institut za povrtarstvo
TY  - JOUR
AU  - Rosić, Krsto
AU  - Popović, Miroslav
AU  - Čorokalo, Dragoljub
PY  - 1970
UR  - https://hrcak.srce.hr/clanak/254148
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/620
AB  - S gledišta savremene selekcije i genetike, sorta predstavlja skupinu jedne vrste, koja se odlikuje određenim morfološkim, fiziološkim i poljoprivrednim osobinama. Ustvari, sortu čini zbir genotipova prilagodenih uslovima rejona gajenja, čije potomstvo ispoljava približno istu dužinu vegetacije, stepen otpornosti, visinu rodnosti i ima isti kvalitet. Istovremeno, sorta je nosilac nasleđivanja kompleksa osobina, prema kojima se može jasno razlikovati od drugih sorata svoje vrste.
Posebno, sorta njivskog раsuljа (za proizvodnju semena u punoj zrelosti i osušenom stanju, Field Beans, Dry Beans) oduvek je predstavljala moćno i sigurno sredstvo u rukama proizvođača za povećanje prinosa, obzirom na njegovu opštu osetljivost prema suši i bolestima, kao predstavnika leptirnјаčа. Međutim, izborom odgovarajuće sorte pasulja ne rešava se samo pitanје ukupne proizvodnje, već pre svega zadovoljenje ukusa potrošaca i osnovnih potreba u ishrani stanovništva i sirovine za preradu. Od toga zavisi i način gajenja (mehanizovana obrada i berba), prema tome da li se radi o sortama s čučavim, odnosno povijušavim stablom.
Iako sorta u poljoprivredno-biološkom smislu ima veliki značaj za modernu i rentabilnu proizvodnju pasulja, ipak ne možemo biti zadovoljni s роstojecim sortimentom u nas. U mnogim našim poljoprivrednim rejonima semenski materijal pasulja čini jedno "šarenilo od povijušavih do čučavih sorti i populacija, od najranostasnijih do kasnih formi od varijeteta s okruglim, eliptičnim, ovalnim i bubrežastim semenom, odnosno sorti i populacija koje su pretežno zastupljene s belim, a u manjem broju i obojenim i šarenim semenom; od otpornih do neotpornih genotipova prema suši, bolestima i štetočinama.
Prisustvo tako velikog broja izmešanih formi uzrok je niskih i kolebljivih prinosa, te predstavlja danas ozbiljnu smetnju u proizvodnji pasulja.
Nasuprot tome, srećemo se s malobrojnim izvorima naučnih informacija o selekciji i stvaranju novih sorti pasulja. Tim u vezi, mali je i broj naučnih instituta i eksperimentalnih stanica koji se bave selekcijom pasulja i imaju svoje sorte. Tako, u nas to su Institut za povrtarstvo — Smederevska Palanka, Institut za kukuruz, Beograd—Zemun i Poljoprivredni fakultet —Sarajevo (Rosic, К., Šiskovic, М. 1966; Rosic, R. 1969; Vidović, О. 1964), u Bugarskoj Institut za leptirnjace »Obrazcov Ciflik« Ruse (Нristiforov, I. 1961), u Rumuniji Institut za zrnene i tehnicke kulture (Моrеsan, Т. & Cerpinisan, Т. 1964), u SSSR Institut za kukuruz Dnjepropetrovsku, za poljoprivredna istrazivanja u Krasnodaru i neke eksperimentalne stanice (Genera1ov, F. Р. i saradnici, 1964) i u SAD poljoprivredne eksperimentalne stanice u državama Michigan-u, Nebraska-i, Idaho u  Colorado-u i dr. Mimms, L. O., Laumeyer, Ј. W. 1947, Martin, H.J.& Leonard, H.W. 1957).
Uzimajući u obzir rečeno, vidimo, da je u mnogome zapostavljen istraživački rad na selekciji i stvaranju novih sorti njivskog pasulja.
PB  - Hrvatsko agronomsko društvo
T2  - Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva
T1  - Sortiment i selekcija pasulja (Phaseolus vulgaris L., Savi)
EP  - 545
IS  - 9-10
SP  - 527
VL  - 32
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_620
ER  - 
@article{
author = "Rosić, Krsto and Popović, Miroslav and Čorokalo, Dragoljub",
year = "1970",
abstract = "S gledišta savremene selekcije i genetike, sorta predstavlja skupinu jedne vrste, koja se odlikuje određenim morfološkim, fiziološkim i poljoprivrednim osobinama. Ustvari, sortu čini zbir genotipova prilagodenih uslovima rejona gajenja, čije potomstvo ispoljava približno istu dužinu vegetacije, stepen otpornosti, visinu rodnosti i ima isti kvalitet. Istovremeno, sorta je nosilac nasleđivanja kompleksa osobina, prema kojima se može jasno razlikovati od drugih sorata svoje vrste.
Posebno, sorta njivskog раsuljа (za proizvodnju semena u punoj zrelosti i osušenom stanju, Field Beans, Dry Beans) oduvek je predstavljala moćno i sigurno sredstvo u rukama proizvođača za povećanje prinosa, obzirom na njegovu opštu osetljivost prema suši i bolestima, kao predstavnika leptirnјаčа. Međutim, izborom odgovarajuće sorte pasulja ne rešava se samo pitanје ukupne proizvodnje, već pre svega zadovoljenje ukusa potrošaca i osnovnih potreba u ishrani stanovništva i sirovine za preradu. Od toga zavisi i način gajenja (mehanizovana obrada i berba), prema tome da li se radi o sortama s čučavim, odnosno povijušavim stablom.
Iako sorta u poljoprivredno-biološkom smislu ima veliki značaj za modernu i rentabilnu proizvodnju pasulja, ipak ne možemo biti zadovoljni s роstojecim sortimentom u nas. U mnogim našim poljoprivrednim rejonima semenski materijal pasulja čini jedno "šarenilo od povijušavih do čučavih sorti i populacija, od najranostasnijih do kasnih formi od varijeteta s okruglim, eliptičnim, ovalnim i bubrežastim semenom, odnosno sorti i populacija koje su pretežno zastupljene s belim, a u manjem broju i obojenim i šarenim semenom; od otpornih do neotpornih genotipova prema suši, bolestima i štetočinama.
Prisustvo tako velikog broja izmešanih formi uzrok je niskih i kolebljivih prinosa, te predstavlja danas ozbiljnu smetnju u proizvodnji pasulja.
Nasuprot tome, srećemo se s malobrojnim izvorima naučnih informacija o selekciji i stvaranju novih sorti pasulja. Tim u vezi, mali je i broj naučnih instituta i eksperimentalnih stanica koji se bave selekcijom pasulja i imaju svoje sorte. Tako, u nas to su Institut za povrtarstvo — Smederevska Palanka, Institut za kukuruz, Beograd—Zemun i Poljoprivredni fakultet —Sarajevo (Rosic, К., Šiskovic, М. 1966; Rosic, R. 1969; Vidović, О. 1964), u Bugarskoj Institut za leptirnjace »Obrazcov Ciflik« Ruse (Нristiforov, I. 1961), u Rumuniji Institut za zrnene i tehnicke kulture (Моrеsan, Т. & Cerpinisan, Т. 1964), u SSSR Institut za kukuruz Dnjepropetrovsku, za poljoprivredna istrazivanja u Krasnodaru i neke eksperimentalne stanice (Genera1ov, F. Р. i saradnici, 1964) i u SAD poljoprivredne eksperimentalne stanice u državama Michigan-u, Nebraska-i, Idaho u  Colorado-u i dr. Mimms, L. O., Laumeyer, Ј. W. 1947, Martin, H.J.& Leonard, H.W. 1957).
Uzimajući u obzir rečeno, vidimo, da je u mnogome zapostavljen istraživački rad na selekciji i stvaranju novih sorti njivskog pasulja.",
publisher = "Hrvatsko agronomsko društvo",
journal = "Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva",
title = "Sortiment i selekcija pasulja (Phaseolus vulgaris L., Savi)",
pages = "545-527",
number = "9-10",
volume = "32",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_620"
}
Rosić, K., Popović, M.,& Čorokalo, D.. (1970). Sortiment i selekcija pasulja (Phaseolus vulgaris L., Savi). in Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva
Hrvatsko agronomsko društvo., 32(9-10), 527-545.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_620
Rosić K, Popović M, Čorokalo D. Sortiment i selekcija pasulja (Phaseolus vulgaris L., Savi). in Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva. 1970;32(9-10):527-545.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_620 .
Rosić, Krsto, Popović, Miroslav, Čorokalo, Dragoljub, "Sortiment i selekcija pasulja (Phaseolus vulgaris L., Savi)" in Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 32, no. 9-10 (1970):527-545,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_620 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB