RIVeC - Repository of the Institute for Vegetable Crops
Institute for Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi 1947 - 1999 / Researcher's papers 1947 - 1999
  • View Item
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Radovi 1947 - 1999 / Researcher's papers 1947 - 1999
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Rezultati sortnih ispitavanja sa graškom

Thumbnail
1968
Download PDF (1.556Mb)
Authors
Kojić, Lazar
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
U nas se grašak gaji za potrošnju u svežem stanju i za konzerviranje, dok se u fazi fiziološke zrelosti uglavnom koristi za seme. Međutim, značaj graška se dosta povećao razvojem konzervne industrije poslednjih godina s obzirom da predstavlja pogodnu sirovinu za industrijsku preradu, a uz to se odlikuje i visokom vrenošću. To je uslovilo da se u nas proširi broj stranih sorata graška od kojih neke u potpunosti a druge delimično, ne ispunjavaju potrebne uslove koje sorte treba da zadovolje sa stanovišta same tehnike gajenja graška za potrebe kkonzervne industrije i u pogledu organoleptičkih i hemijsko-tehnoloških svojstava. Zbog toga smo pristupili ispitivanju morfoloških, privrednih i biohemijskih svojstava većeg broja sorata graška koje su od interesa za konzervu industriju. U ovom radu objavljujemo jedan deo tih ispitivanja, dok će ostala istraživanja biti predmet posebnih saopštenja.
Keywords:
grašak / morfološke karakteristike / industrijska proizvodnja / sorte
Source:
Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 1968, 30, 12, 981-996
Publisher:
  • Hrvatsko agronomsko društvo

ISSN: 0002-1954; 1848-8900

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_622
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/622
Collections
  • Radovi 1947 - 1999 / Researcher's papers 1947 - 1999
Institution/Community
Institut za povrtarstvo
TY  - JOUR
AU  - Kojić, Lazar
PY  - 1968
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/622
AB  - U nas se grašak gaji za potrošnju u svežem stanju i za konzerviranje, dok se u fazi fiziološke zrelosti uglavnom koristi za seme. 
Međutim, značaj graška se dosta povećao razvojem konzervne industrije poslednjih godina s obzirom da predstavlja pogodnu sirovinu za industrijsku preradu, a uz to se odlikuje i visokom vrenošću. To je uslovilo da se u nas proširi broj stranih sorata graška od kojih neke u potpunosti a druge delimično, ne ispunjavaju potrebne uslove koje sorte treba da zadovolje sa stanovišta same tehnike gajenja graška za potrebe kkonzervne industrije i u pogledu organoleptičkih i hemijsko-tehnoloških svojstava. Zbog toga smo pristupili ispitivanju morfoloških, privrednih i biohemijskih svojstava većeg broja sorata graška koje su od interesa za konzervu industriju.
U ovom radu objavljujemo jedan deo tih ispitivanja, dok će ostala istraživanja biti predmet posebnih saopštenja.
PB  - Hrvatsko agronomsko društvo
T2  - Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva
T1  - Rezultati sortnih ispitavanja sa graškom
EP  - 996
IS  - 12
SP  - 981
VL  - 30
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_622
ER  - 
@article{
author = "Kojić, Lazar",
year = "1968",
abstract = "U nas se grašak gaji za potrošnju u svežem stanju i za konzerviranje, dok se u fazi fiziološke zrelosti uglavnom koristi za seme. 
Međutim, značaj graška se dosta povećao razvojem konzervne industrije poslednjih godina s obzirom da predstavlja pogodnu sirovinu za industrijsku preradu, a uz to se odlikuje i visokom vrenošću. To je uslovilo da se u nas proširi broj stranih sorata graška od kojih neke u potpunosti a druge delimično, ne ispunjavaju potrebne uslove koje sorte treba da zadovolje sa stanovišta same tehnike gajenja graška za potrebe kkonzervne industrije i u pogledu organoleptičkih i hemijsko-tehnoloških svojstava. Zbog toga smo pristupili ispitivanju morfoloških, privrednih i biohemijskih svojstava većeg broja sorata graška koje su od interesa za konzervu industriju.
U ovom radu objavljujemo jedan deo tih ispitivanja, dok će ostala istraživanja biti predmet posebnih saopštenja.",
publisher = "Hrvatsko agronomsko društvo",
journal = "Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva",
title = "Rezultati sortnih ispitavanja sa graškom",
pages = "996-981",
number = "12",
volume = "30",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_622"
}
Kojić, L.. (1968). Rezultati sortnih ispitavanja sa graškom. in Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva
Hrvatsko agronomsko društvo., 30(12), 981-996.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_622
Kojić L. Rezultati sortnih ispitavanja sa graškom. in Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva. 1968;30(12):981-996.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_622 .
Kojić, Lazar, "Rezultati sortnih ispitavanja sa graškom" in Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 30, no. 12 (1968):981-996,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_622 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB