RIVeC - Repository of the Institute for Vegetable Crops
Institute for Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Biotehnologija i savremeni pristup gajenju i oplemenjivanju bilja
  • Posteri 2022
  • View Item
  •   RIVeC
  • Institut za povrtarstvo
  • Biotehnologija i savremeni pristup gajenju i oplemenjivanju bilja
  • Posteri 2022
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)

Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes

Thumbnail
2022
Poster (1.957Mb)
Authors
Đorđević, Radiša
Đurić, Nenad
Đorđević Melnik, Olivera
Živanović, Tomislav
Prodanović, Slaven
Damnjanović, Jelena
Dervišević, Marina
Contributors
Savić, Slađana
Dervišević, Marina
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbogsvojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kaoi u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu zapovrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološkeosobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečniksredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupniminerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranihgenotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi.
Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due toits qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as formedicinal purposes. The paper presents the results of three-year research(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphologicalcharacteristics were analyzed: average root mass, average length,diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,total minerals, total sugar and water content were determined by chemicalanalysis. The tested properties of the selected genotypes were comparedwith the standard Podravski medium-long variety.
Keywords:
pastrnak / selekcija / genotip / morfološke karakteristike / biohemijske karakteristike / parsnip / selection / genotype / parsley / morphological characteristics / biochemical characteristics
Source:
Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar, 2022
Publisher:
  • Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
Funding / projects:
  • Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200216 (Institute for Vegetable Crops, Smederevska Palanka) (RS-200216)
Note:
  • Poster predstavljen na Nacionalnom naučno-stručnom skupu sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar, 2022, Ceo rad na linku: https://rivec.institut-palanka.rs/handle/123456789/633
Related info:
  • Referenced by
    https://rivec.institut-palanka.rs/handle/123456789/523
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637
URI
http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/637
Collections
  • Posteri 2022
Institution/Community
Institut za povrtarstvo
TY  - CONF
AU  - Đorđević, Radiša
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Đorđević Melnik, Olivera
AU  - Živanović, Tomislav
AU  - Prodanović, Slaven
AU  - Damnjanović, Jelena
AU  - Dervišević, Marina
PY  - 2022
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/637
AB  - Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbogsvojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kaoi u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu zapovrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološkeosobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečniksredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupniminerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranihgenotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi.
AB  - Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due toits qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as formedicinal purposes. The paper presents the results of three-year research(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphologicalcharacteristics were analyzed: average root mass, average length,diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,total minerals, total sugar and water content were determined by chemicalanalysis. The tested properties of the selected genotypes were comparedwith the standard Podravski medium-long variety.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
T1  - Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)
T1  - Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637
ER  - 
@conference{
author = "Đorđević, Radiša and Đurić, Nenad and Đorđević Melnik, Olivera and Živanović, Tomislav and Prodanović, Slaven and Damnjanović, Jelena and Dervišević, Marina",
year = "2022",
abstract = "Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbogsvojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kaoi u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu zapovrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološkeosobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečniksredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupniminerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranihgenotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi., Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due toits qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as formedicinal purposes. The paper presents the results of three-year research(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphologicalcharacteristics were analyzed: average root mass, average length,diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,total minerals, total sugar and water content were determined by chemicalanalysis. The tested properties of the selected genotypes were comparedwith the standard Podravski medium-long variety.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar",
title = "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.), Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637"
}
Đorđević, R., Đurić, N., Đorđević Melnik, O., Živanović, T., Prodanović, S., Damnjanović, J.,& Dervišević, M.. (2022). Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637
Đorđević R, Đurić N, Đorđević Melnik O, Živanović T, Prodanović S, Damnjanović J, Dervišević M. Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637 .
Đorđević, Radiša, Đurić, Nenad, Đorđević Melnik, Olivera, Živanović, Tomislav, Prodanović, Slaven, Damnjanović, Jelena, Dervišević, Marina, "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIVeC Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB