Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)
Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes

2022
Authors
Đorđević, Radiša
Đurić, Nenad

Đorđević Melnik, Olivera
Živanović, Tomislav

Prodanović, Slaven

Damnjanović, Jelena

Dervišević, Marina

Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbogsvojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kaoi u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu zapovrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološkeosobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečniksredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupniminerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranihgenotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi.
Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due toits qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as formedicinal purposes. The paper presents the results of three-year research(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphologicalcharacteristics were analyzed: average root mass, average length,diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,total minerals, total sugar and water content were determined by chemicalanalysis. The tested properties of the selected genotypes were comparedwith the standard Podravski medium-long variety.
Keywords:
pastrnak / selekcija / genotip / morfološke karakteristike / biohemijske karakteristike / parsnip / selection / genotype / parsley / morphological characteristics / biochemical characteristicsSource:
Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar, 2022Publisher:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
Funding / projects:
Note:
- Poster predstavljen na Nacionalnom naučno-stručnom skupu sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar, 2022, Ceo rad na linku: https://rivec.institut-palanka.rs/handle/123456789/633
Related info:
- Referenced by
https://rivec.institut-palanka.rs/handle/123456789/523
Collections
Institution/Community
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Đorđević, Radiša AU - Đurić, Nenad AU - Đorđević Melnik, Olivera AU - Živanović, Tomislav AU - Prodanović, Slaven AU - Damnjanović, Jelena AU - Dervišević, Marina PY - 2022 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/637 AB - Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbogsvojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kaoi u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu zapovrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološkeosobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečniksredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupniminerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranihgenotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi. AB - Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due toits qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as formedicinal purposes. The paper presents the results of three-year research(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphologicalcharacteristics were analyzed: average root mass, average length,diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,total minerals, total sugar and water content were determined by chemicalanalysis. The tested properties of the selected genotypes were comparedwith the standard Podravski medium-long variety. PB - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo C3 - Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar T1 - Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.) T1 - Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637 ER -
@conference{ author = "Đorđević, Radiša and Đurić, Nenad and Đorđević Melnik, Olivera and Živanović, Tomislav and Prodanović, Slaven and Damnjanović, Jelena and Dervišević, Marina", year = "2022", abstract = "Pastrnak (Pastinaca sativa L.) je aromatična biljna vrsta koja zbogsvojih kvalitativnih osobina široku primenu nalazi u ljudskoj ishrani, kaoi u medicinske svrhe. U radu su prikazani rezultati trogodišnjih ispitivanja(2011-2014.) četiri genotipa pastrnka selekcionisanih u Institutu zapovrtarstvo Smederevska Palanka. Analizirane su sledeće morfološkeosobine: prosečna masa korena, prosečna dužina, prečnik vrata i prečniksredine korena. Hemijskom analizom određena je suva materija, ukupniminerali, ukupni šećeri i sadržaj vode. Ispitivane osobine odabranihgenotipova poređene su sa standardnom sortom Podravski srednje dugi., Parsnip (Pastinaca sativa L.) is an aromatic plant species that, due toits qualitative properties, is widely used in human nutrition, as well as formedicinal purposes. The paper presents the results of three-year research(2011–2014) of four parsnip genotypes selected at the Institute for vegetable crops Smederevska Palanka. The following morphologicalcharacteristics were analyzed: average root mass, average length,diameter of the neck and diameter of the middle of the root. Dry matter,total minerals, total sugar and water content were determined by chemicalanalysis. The tested properties of the selected genotypes were comparedwith the standard Podravski medium-long variety.", publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo", journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar", title = "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.), Morphological and biochemical characteristics of parsley (Pastinaca sativa L.) genotypes", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637" }
Đorđević, R., Đurić, N., Đorđević Melnik, O., Živanović, T., Prodanović, S., Damnjanović, J.,& Dervišević, M.. (2022). Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637
Đorđević R, Đurić N, Đorđević Melnik O, Živanović T, Prodanović S, Damnjanović J, Dervišević M. Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.). in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar. 2022;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637 .
Đorđević, Radiša, Đurić, Nenad, Đorđević Melnik, Olivera, Živanović, Tomislav, Prodanović, Slaven, Damnjanović, Jelena, Dervišević, Marina, "Morfološke i biohemijske karakteristike genotipova pastrnka (Pastinaca sativa L.)" in Zbornik radova : Nacionalni naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar (2022), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_637 .