Приказ основних података о документу

Resistance of peppers (Capsicum SP.) to Verticillium Albo-Atrum Reinke et Berth : I reaction of some pepper populations to infection

dc.creatorAleksić, Živojin
dc.creatorAleksić, Dobrila
dc.creatorŠutić, Dragoljub
dc.date.accessioned2023-06-22T11:03:37Z
dc.date.available2023-06-22T11:03:37Z
dc.date.issued1970
dc.identifier.isbnnema
dc.identifier.issnnema
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/672
dc.description.abstractNa osnovu indeksa zakržljalosti biljaka uzetih iz različitih populacija paprike, zaraženih Verticillium albo-atrum (izolat „V—P“), mogu se doneti sledeći glavni zaključci: 1. Populacije paprike (Capsicum annuum) poreklom iz Srbije i Gane pokazuju visok stepen osetljivosti na V. albo-atrum. Od 40 istraživanih populacija, 27 je veoma osetljivo (indeks zaostajanja od 1 do 0,65), 10 je osetljivo (indeks zaostajanja od 0,65 do 0,35), 2 su manje osetljive (indeks zaostajanja od 0,35 do 0). ,15), a 1 je tolerantan (indeks zaostajanja u razvoju 0,15). 2. Populacije biljaka drugih vrsta Capsicum-a su manje osetljive. C. angulosum i C. frutescens pokazuju posebno visok stepen tolerancije prema ovom parazitu koji ima indeks zakržljalosti od 0,05, i 3. Stepen osetljivosti je povećan kod biljaka gajenih u poljskim uslovima. Populacija 540-74, koja u plasteniku ima indeks zakržljalosti u razvoju od 0,08, pokazuje veći indeks zakržljalosti od 0,44 u polju. Kod C. angulosum indeks zakržljalosti raste sa 0,05 u stakleniku na 0,14 u polju.sr
dc.description.abstractOn the base of the stunting index of plants taken from different populations of pepper, infected with Verticillium albo-atrum (isolate >>V—P«), the following main conclusions can be made: 1. Populations of pepper (Capsicum annuum) originating from Serbia and Ghana show a high degree of susceptibility to V. albo-atrum. From the 40 investigated populations, 27 are very susceptible (stunting index from 1 to 0,65), 10 are susceptible (stunting index from 0,65 to 0,35), 2 are less susceptible (stunting index from 0,35 to 0,15), and 1 is tolerant (stunting index 0,15). 2. Populations of plants from other species of Capsicum are less susceptible. C. angulosum and C. frutescens exhibit an especially high degree of tolerance towards this parasite having a stunting index of 0,05, and 3. The degree of susceptibility is increased in plants grown under field conditions. The population 540-74, which has a stunting index of 0,08 in the greenhouse, shows a higher stunting index of 0,44 in the field. With C. angulosum the stunting index increases from 0,05 in the greenhouse to 0,14 in the field.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherSmederevska Palanka : Institut za povrtarstvosr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka
dc.subjectindeks zakržljalostisr
dc.subjectstunting indexsr
dc.subjectpaprikasr
dc.subjectpeppersr
dc.subjectVerticillium albo-atrumsr
dc.titleOtpornost paprike (Capsicum SP.) prema Verticillium Albo-Atrum Reinke et Berth : I reakcija nekij populacija paprike na infekcijusr
dc.titleResistance of peppers (Capsicum SP.) to Verticillium Albo-Atrum Reinke et Berth : I reaction of some pepper populations to infectionsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage80
dc.citation.spage75
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/2185/S83.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_672
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу