Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike
The effect of the storage period on the quality of the seeds of different pepper varieties
Аутори
Živković, Ivana![](/themes/MirageRIVeC/images/orcid.png)
Poštić, Dobrivoj
![](/themes/MirageRIVeC/images/orcid.png)
Pavlović, Nenad
![](/themes/MirageRIVeC/images/orcid.png)
Adžić, Slađan
![](/themes/MirageRIVeC/images/orcid.png)
Šević, Biljana
![](/themes/MirageRIVeC/images/orcid.png)
Cvikić, Dejan
![](/themes/MirageRIVeC/images/orcid.png)
Tabaković, Marijenka
![](/themes/MirageRIVeC/images/orcid.png)
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Sortiment paprike obuhvata značajan broj različitih genotipova i spada u jedno od najpopularnijih povrća širom sveta. Ukupna klijavost značajno je bila viša kod genotipa feferone (88,5±0,17%), u odnosu na genotipove
tipa babure i pimiento u sezoni 2021. godine.
Parametar vlage semena statistički se značajno razlikovao kod genotipa babure (9,02±0,02%) i bio je viši u odnosu na ostale genotipove u 2021.
godini. Ukupna klijavost u 2022. godini bila je najviša kod feferone i iznosila je 85,83±0,33%, ali se nije statistički značajno razlikovao u
odnosu na genotip babure. Procenat vlage bio je najviši kod genotipa pimiento, iznosio je 10,13±0,02%. Zdravstvena ispravnost semena u
posmatranom periodu bila je u okviru propisanih granica.
Pepper assortment includes many different genotypes and represents
one of the most popular vegetables worldwide. Total germination was
significantly higher in the pepperoni genotype (88.5±0.17%), compared to
the babura and pimiento genotypes during the season 2021. The seed moisture parameter statistically significantly differed in the babura
genotype (9.02±0.02%) and was higher compared to the other genotypes
in 2021. The total germination rate in 2022 was the highest in pepperoni
and amounted to 85.83±0.33%, it was not statistically significantly different to the babura genotype. The percentage of moisture was the
highest in the pimiento genotype and was 10.13±0.02%. The seed health
in the observed period was within the prescribed limits.
Кључне речи:
klijavost / kvalitet / vlaga / zdravstvena ispravnost / germination / quality / moisture / health seedsИзвор:
Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar, 2023, 45-50Издавач:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200216 (Институт за повртарство, Смедеревска Паланка) (RS-MESTD-inst-2020-200216)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200217 (Институт за крмно биље, Крушевац) (RS-MESTD-inst-2020-200217)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200010 (Институт за заштиту биља и животну средину, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200010)
Институција/група
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Živković, Ivana AU - Poštić, Dobrivoj AU - Pavlović, Nenad AU - Adžić, Slađan AU - Šević, Biljana AU - Cvikić, Dejan AU - Tabaković, Marijenka PY - 2023 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/723 AB - Sortiment paprike obuhvata značajan broj različitih genotipova i spada u jedno od najpopularnijih povrća širom sveta. Ukupna klijavost značajno je bila viša kod genotipa feferone (88,5±0,17%), u odnosu na genotipove tipa babure i pimiento u sezoni 2021. godine. Parametar vlage semena statistički se značajno razlikovao kod genotipa babure (9,02±0,02%) i bio je viši u odnosu na ostale genotipove u 2021. godini. Ukupna klijavost u 2022. godini bila je najviša kod feferone i iznosila je 85,83±0,33%, ali se nije statistički značajno razlikovao u odnosu na genotip babure. Procenat vlage bio je najviši kod genotipa pimiento, iznosio je 10,13±0,02%. Zdravstvena ispravnost semena u posmatranom periodu bila je u okviru propisanih granica. AB - Pepper assortment includes many different genotypes and represents one of the most popular vegetables worldwide. Total germination was significantly higher in the pepperoni genotype (88.5±0.17%), compared to the babura and pimiento genotypes during the season 2021. The seed moisture parameter statistically significantly differed in the babura genotype (9.02±0.02%) and was higher compared to the other genotypes in 2021. The total germination rate in 2022 was the highest in pepperoni and amounted to 85.83±0.33%, it was not statistically significantly different to the babura genotype. The percentage of moisture was the highest in the pimiento genotype and was 10.13±0.02%. The seed health in the observed period was within the prescribed limits. PB - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo C3 - Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar T1 - Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike T1 - The effect of the storage period on the quality of the seeds of different pepper varieties EP - 50 SP - 45 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723 ER -
@conference{ author = "Živković, Ivana and Poštić, Dobrivoj and Pavlović, Nenad and Adžić, Slađan and Šević, Biljana and Cvikić, Dejan and Tabaković, Marijenka", year = "2023", abstract = "Sortiment paprike obuhvata značajan broj različitih genotipova i spada u jedno od najpopularnijih povrća širom sveta. Ukupna klijavost značajno je bila viša kod genotipa feferone (88,5±0,17%), u odnosu na genotipove tipa babure i pimiento u sezoni 2021. godine. Parametar vlage semena statistički se značajno razlikovao kod genotipa babure (9,02±0,02%) i bio je viši u odnosu na ostale genotipove u 2021. godini. Ukupna klijavost u 2022. godini bila je najviša kod feferone i iznosila je 85,83±0,33%, ali se nije statistički značajno razlikovao u odnosu na genotip babure. Procenat vlage bio je najviši kod genotipa pimiento, iznosio je 10,13±0,02%. Zdravstvena ispravnost semena u posmatranom periodu bila je u okviru propisanih granica., Pepper assortment includes many different genotypes and represents one of the most popular vegetables worldwide. Total germination was significantly higher in the pepperoni genotype (88.5±0.17%), compared to the babura and pimiento genotypes during the season 2021. The seed moisture parameter statistically significantly differed in the babura genotype (9.02±0.02%) and was higher compared to the other genotypes in 2021. The total germination rate in 2022 was the highest in pepperoni and amounted to 85.83±0.33%, it was not statistically significantly different to the babura genotype. The percentage of moisture was the highest in the pimiento genotype and was 10.13±0.02%. The seed health in the observed period was within the prescribed limits.", publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo", journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar", title = "Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike, The effect of the storage period on the quality of the seeds of different pepper varieties", pages = "50-45", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723" }
Živković, I., Poštić, D., Pavlović, N., Adžić, S., Šević, B., Cvikić, D.,& Tabaković, M.. (2023). Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 45-50. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723
Živković I, Poštić D, Pavlović N, Adžić S, Šević B, Cvikić D, Tabaković M. Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar. 2023;:45-50. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723 .
Živković, Ivana, Poštić, Dobrivoj, Pavlović, Nenad, Adžić, Slađan, Šević, Biljana, Cvikić, Dejan, Tabaković, Marijenka, "Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike" in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar (2023):45-50, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723 .