Tritikale, poreklo, značaj i tehnologija proizvodnje i čuvanja proizvoda
Аутори
Glamočlija, ĐorđeĐurić, Nenad
Glamočlija, Nataša
Остала ауторства
Prodanović, SlavenPivić, Radmila
Maksimović, Srboljub
Књига (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U monografiji Tritikale, poreklo, značaj, tehnologija proizvodnje i
čuvanja proizvoda autora Đorđa N. Glamočlije, Nenada A. Đurića i Nataše M.
Glamočlije obrađena su pitanja u vezi sa poreklom ovog interspecijes hibrida,
privrednim značajem, biološkim osobinama, odnosom prema agroekološkim i
zemljišnim uslovima, osnovnim principima gajenja u konvencionalnom
(klasičnom) i organskom sistemu proizvodnje, zatim proizvodnjom semenskog
useva, kao i načinima čuvanja glavnog i sporednih proizvoda.
Analiza potreba biljaka za klimatskim i zemljišnim činiocima i
poređenje sa agroekološkim i zemljišnim uslovima najznačajnijih
poljoprivrednih područja Republike Srbije pokazuju da su oni vrlo povoljni za
gajenje ozimih i prolećnih formi tritikalea, kao i ostalih pravih (hlebnih ili
strnih) žita. Povoljni uslovi spoljne sredine predstavljaju veliku šansu za
poljoprivredne proizvođače da se opredele za gajenje ove vrste žita. Kao vrlo
uspešan interspecijes hibrid, ili nova vrsta žita, tri...tikale je od roditeljskih vrsta
nasledio biološke osobine koje mu pružaju mogućnost da se može gajiti i na
zemljištima manje povoljnih fizičkih i hemijskih osobina. U zavisnosti od cilja
gajenja, glavni, a i sporedni proizvodi mogu se iskoristiti na nekoliko načina.
Nadzemna biomasa i zrno predstavljaju odličnu stočnu hranu podesnu za
ishranu svih vrsta kategorija domaćih i gajenih životinja. Sporedni proizvod
slama, takođe ima veliku upotrebnu vrednost na farmi. Zrelo zrno je sve više
cenjen i tražen proizvod na tržištu, jer se može upotrebiti u prehrambenoj
industriji ili kao ukupnina za proizvodnju bio-goriva.
Monografija je napisana korišćenjem naučnih i stručnih pojmova, ali
laki stil, odnosno jezik koji se može razumeti, pruža mogućnost da je
podjednako mogu koristiti studenti i poljoprivredni stručnjaci, kao i osobe koje
se bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Teme, obrađene u monografiji
pružaju mogućnost poljoprivrednim proizvođačima kako da ostvare što veće
ukupne prinose i na koji način da proizvode iskoriste na sopstvenom
gazdinstvu ili da ponude tržištu robu najboljeg kvaliteta.
Кључне речи:
tritikale / prinos / tehnologija proizvodnjeИзвор:
2017, -269Издавач:
- Beograd : Institut PKB Agroekonomik
Финансирање / пројекти:
- Одржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског региона (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46006)
Институција/група
Institut za povrtarstvoTY - BOOK AU - Glamočlija, Đorđe AU - Đurić, Nenad AU - Glamočlija, Nataša PY - 2017 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/293 AB - U monografiji Tritikale, poreklo, značaj, tehnologija proizvodnje i čuvanja proizvoda autora Đorđa N. Glamočlije, Nenada A. Đurića i Nataše M. Glamočlije obrađena su pitanja u vezi sa poreklom ovog interspecijes hibrida, privrednim značajem, biološkim osobinama, odnosom prema agroekološkim i zemljišnim uslovima, osnovnim principima gajenja u konvencionalnom (klasičnom) i organskom sistemu proizvodnje, zatim proizvodnjom semenskog useva, kao i načinima čuvanja glavnog i sporednih proizvoda. Analiza potreba biljaka za klimatskim i zemljišnim činiocima i poređenje sa agroekološkim i zemljišnim uslovima najznačajnijih poljoprivrednih područja Republike Srbije pokazuju da su oni vrlo povoljni za gajenje ozimih i prolećnih formi tritikalea, kao i ostalih pravih (hlebnih ili strnih) žita. Povoljni uslovi spoljne sredine predstavljaju veliku šansu za poljoprivredne proizvođače da se opredele za gajenje ove vrste žita. Kao vrlo uspešan interspecijes hibrid, ili nova vrsta žita, tritikale je od roditeljskih vrsta nasledio biološke osobine koje mu pružaju mogućnost da se može gajiti i na zemljištima manje povoljnih fizičkih i hemijskih osobina. U zavisnosti od cilja gajenja, glavni, a i sporedni proizvodi mogu se iskoristiti na nekoliko načina. Nadzemna biomasa i zrno predstavljaju odličnu stočnu hranu podesnu za ishranu svih vrsta kategorija domaćih i gajenih životinja. Sporedni proizvod slama, takođe ima veliku upotrebnu vrednost na farmi. Zrelo zrno je sve više cenjen i tražen proizvod na tržištu, jer se može upotrebiti u prehrambenoj industriji ili kao ukupnina za proizvodnju bio-goriva. Monografija je napisana korišćenjem naučnih i stručnih pojmova, ali laki stil, odnosno jezik koji se može razumeti, pruža mogućnost da je podjednako mogu koristiti studenti i poljoprivredni stručnjaci, kao i osobe koje se bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Teme, obrađene u monografiji pružaju mogućnost poljoprivrednim proizvođačima kako da ostvare što veće ukupne prinose i na koji način da proizvode iskoriste na sopstvenom gazdinstvu ili da ponude tržištu robu najboljeg kvaliteta. PB - Beograd : Institut PKB Agroekonomik T1 - Tritikale, poreklo, značaj i tehnologija proizvodnje i čuvanja proizvoda EP - 269 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_293 ER -
@book{ author = "Glamočlija, Đorđe and Đurić, Nenad and Glamočlija, Nataša", year = "2017", abstract = "U monografiji Tritikale, poreklo, značaj, tehnologija proizvodnje i čuvanja proizvoda autora Đorđa N. Glamočlije, Nenada A. Đurića i Nataše M. Glamočlije obrađena su pitanja u vezi sa poreklom ovog interspecijes hibrida, privrednim značajem, biološkim osobinama, odnosom prema agroekološkim i zemljišnim uslovima, osnovnim principima gajenja u konvencionalnom (klasičnom) i organskom sistemu proizvodnje, zatim proizvodnjom semenskog useva, kao i načinima čuvanja glavnog i sporednih proizvoda. Analiza potreba biljaka za klimatskim i zemljišnim činiocima i poređenje sa agroekološkim i zemljišnim uslovima najznačajnijih poljoprivrednih područja Republike Srbije pokazuju da su oni vrlo povoljni za gajenje ozimih i prolećnih formi tritikalea, kao i ostalih pravih (hlebnih ili strnih) žita. Povoljni uslovi spoljne sredine predstavljaju veliku šansu za poljoprivredne proizvođače da se opredele za gajenje ove vrste žita. Kao vrlo uspešan interspecijes hibrid, ili nova vrsta žita, tritikale je od roditeljskih vrsta nasledio biološke osobine koje mu pružaju mogućnost da se može gajiti i na zemljištima manje povoljnih fizičkih i hemijskih osobina. U zavisnosti od cilja gajenja, glavni, a i sporedni proizvodi mogu se iskoristiti na nekoliko načina. Nadzemna biomasa i zrno predstavljaju odličnu stočnu hranu podesnu za ishranu svih vrsta kategorija domaćih i gajenih životinja. Sporedni proizvod slama, takođe ima veliku upotrebnu vrednost na farmi. Zrelo zrno je sve više cenjen i tražen proizvod na tržištu, jer se može upotrebiti u prehrambenoj industriji ili kao ukupnina za proizvodnju bio-goriva. Monografija je napisana korišćenjem naučnih i stručnih pojmova, ali laki stil, odnosno jezik koji se može razumeti, pruža mogućnost da je podjednako mogu koristiti studenti i poljoprivredni stručnjaci, kao i osobe koje se bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Teme, obrađene u monografiji pružaju mogućnost poljoprivrednim proizvođačima kako da ostvare što veće ukupne prinose i na koji način da proizvode iskoriste na sopstvenom gazdinstvu ili da ponude tržištu robu najboljeg kvaliteta.", publisher = "Beograd : Institut PKB Agroekonomik", title = "Tritikale, poreklo, značaj i tehnologija proizvodnje i čuvanja proizvoda", pages = "269", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_293" }
Glamočlija, Đ., Đurić, N.,& Glamočlija, N.. (2017). Tritikale, poreklo, značaj i tehnologija proizvodnje i čuvanja proizvoda. Beograd : Institut PKB Agroekonomik.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_293
Glamočlija Đ, Đurić N, Glamočlija N. Tritikale, poreklo, značaj i tehnologija proizvodnje i čuvanja proizvoda. 2017;:null-269. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_293 .
Glamočlija, Đorđe, Đurić, Nenad, Glamočlija, Nataša, "Tritikale, poreklo, značaj i tehnologija proizvodnje i čuvanja proizvoda" (2017), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_293 .