Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta
The influence of effective microorganisms on yields of grain maize and parameters biogenicity of the soil in sustainable production
2019
Authors
Cvijanović, GoricaSimin, Ljubomir
Stepić, Vesna
Marinković, Jelena
Đukić, Vojin
Đurić, Nenad
Cvijanović, Vojin
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
У одрживој пољопривредној производњи уношењем великих група
бенефитних микроорганизама у агроекосистем могу да се испуне циљева
IFOAM-а. Микробиолошки препарати могу да се примене као основно или
допунско ђубрење у исхрани биљака.
Применом препарат са ефективним микроорганизама у земљиште и
фолијарно преко листа биљака постижу се стабилни приноси кукуруза уз
очување биогености земљишта. Оглед је изведен 2016. године на
земљишту типа чернозем К.О. Србобран.
Третмани су повећали масу 1000 зрна кукуруза хибрида Пионеер 0412,
(п<0,05), док је принос зрна био повећан на нивоу п<0,01 у односу на
контролу. Основни параметри биогености су такође били повећани.
Укупан број бактерија у зависности од начина примене ефективних
микроорганоизама био је повећан од 23,08-84,90%, а број азотобактера
од 45,21-69,25%. Испитиване особине имале су највеће вредности у
третману када се препарат унео предсетвено у земљиште и применио
фолијарно два пута у вегетацији.
A professional manager in food and beverage service refers to a relationship
between food service revenues, profit costs and total business results. The aim
of our paper is to show how to analyze the menu for the purpose of establishing
which item on the menu most contributes to the increase in profit in a virtual
practical case of hospitality industry. Further, we intend to suggest how to
determine the volume and sales and to generate profit in our operations -
business planning. Due to limited space, only some methods of profit planning
and menu analysis have been shown. In this paper we will present three most
popular methods of menu analysis, as they are based on three leading
philosophical principles of the menu analysis. Matrix analysis allows items on
the menu to be categorized depending on their being above or below the
average items, such as: percentage of price, popularity and margin. The
profitability of the menu will be analyzed, as well as preparation of the co...st,
volume and profit analyses. In a number of cases interpretation of the menu
analysis applies and elaborates other mathematical formulae and calculations.
This is just one of the components of the menu analysis. What we intend to show
in the paper is that the menu analysis is not merely about numbers. Food and
beverage manager should be familiar with various sciences and their methods
so as to cross data and thus obtain valid results which will be of help in
realizing profits in the hospitality industry.
Keywords:
ефективни микроорганизми / кукуруз / биогеност земљишта / food and beverage manager / profit planning / mean analysis / matrix method / average costsSource:
Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019, 2019, 124-131Publisher:
- Bjeljina : Univerzitet Bijeljina
Funding / projects:
- Prognoza vremena i klime u Srbiji (RS-MESTD-MPN2006-2010-146006)
Collections
Institution/Community
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Cvijanović, Gorica AU - Simin, Ljubomir AU - Stepić, Vesna AU - Marinković, Jelena AU - Đukić, Vojin AU - Đurić, Nenad AU - Cvijanović, Vojin PY - 2019 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/334 AB - У одрживој пољопривредној производњи уношењем великих група бенефитних микроорганизама у агроекосистем могу да се испуне циљева IFOAM-а. Микробиолошки препарати могу да се примене као основно или допунско ђубрење у исхрани биљака. Применом препарат са ефективним микроорганизама у земљиште и фолијарно преко листа биљака постижу се стабилни приноси кукуруза уз очување биогености земљишта. Оглед је изведен 2016. године на земљишту типа чернозем К.О. Србобран. Третмани су повећали масу 1000 зрна кукуруза хибрида Пионеер 0412, (п<0,05), док је принос зрна био повећан на нивоу п<0,01 у односу на контролу. Основни параметри биогености су такође били повећани. Укупан број бактерија у зависности од начина примене ефективних микроорганоизама био је повећан од 23,08-84,90%, а број азотобактера од 45,21-69,25%. Испитиване особине имале су највеће вредности у третману када се препарат унео предсетвено у земљиште и применио фолијарно два пута у вегетацији. AB - A professional manager in food and beverage service refers to a relationship between food service revenues, profit costs and total business results. The aim of our paper is to show how to analyze the menu for the purpose of establishing which item on the menu most contributes to the increase in profit in a virtual practical case of hospitality industry. Further, we intend to suggest how to determine the volume and sales and to generate profit in our operations - business planning. Due to limited space, only some methods of profit planning and menu analysis have been shown. In this paper we will present three most popular methods of menu analysis, as they are based on three leading philosophical principles of the menu analysis. Matrix analysis allows items on the menu to be categorized depending on their being above or below the average items, such as: percentage of price, popularity and margin. The profitability of the menu will be analyzed, as well as preparation of the cost, volume and profit analyses. In a number of cases interpretation of the menu analysis applies and elaborates other mathematical formulae and calculations. This is just one of the components of the menu analysis. What we intend to show in the paper is that the menu analysis is not merely about numbers. Food and beverage manager should be familiar with various sciences and their methods so as to cross data and thus obtain valid results which will be of help in realizing profits in the hospitality industry. PB - Bjeljina : Univerzitet Bijeljina C3 - Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019 T1 - Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta T1 - The influence of effective microorganisms on yields of grain maize and parameters biogenicity of the soil in sustainable production EP - 131 SP - 124 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334 ER -
@conference{ author = "Cvijanović, Gorica and Simin, Ljubomir and Stepić, Vesna and Marinković, Jelena and Đukić, Vojin and Đurić, Nenad and Cvijanović, Vojin", year = "2019", abstract = "У одрживој пољопривредној производњи уношењем великих група бенефитних микроорганизама у агроекосистем могу да се испуне циљева IFOAM-а. Микробиолошки препарати могу да се примене као основно или допунско ђубрење у исхрани биљака. Применом препарат са ефективним микроорганизама у земљиште и фолијарно преко листа биљака постижу се стабилни приноси кукуруза уз очување биогености земљишта. Оглед је изведен 2016. године на земљишту типа чернозем К.О. Србобран. Третмани су повећали масу 1000 зрна кукуруза хибрида Пионеер 0412, (п<0,05), док је принос зрна био повећан на нивоу п<0,01 у односу на контролу. Основни параметри биогености су такође били повећани. Укупан број бактерија у зависности од начина примене ефективних микроорганоизама био је повећан од 23,08-84,90%, а број азотобактера од 45,21-69,25%. Испитиване особине имале су највеће вредности у третману када се препарат унео предсетвено у земљиште и применио фолијарно два пута у вегетацији., A professional manager in food and beverage service refers to a relationship between food service revenues, profit costs and total business results. The aim of our paper is to show how to analyze the menu for the purpose of establishing which item on the menu most contributes to the increase in profit in a virtual practical case of hospitality industry. Further, we intend to suggest how to determine the volume and sales and to generate profit in our operations - business planning. Due to limited space, only some methods of profit planning and menu analysis have been shown. In this paper we will present three most popular methods of menu analysis, as they are based on three leading philosophical principles of the menu analysis. Matrix analysis allows items on the menu to be categorized depending on their being above or below the average items, such as: percentage of price, popularity and margin. The profitability of the menu will be analyzed, as well as preparation of the cost, volume and profit analyses. In a number of cases interpretation of the menu analysis applies and elaborates other mathematical formulae and calculations. This is just one of the components of the menu analysis. What we intend to show in the paper is that the menu analysis is not merely about numbers. Food and beverage manager should be familiar with various sciences and their methods so as to cross data and thus obtain valid results which will be of help in realizing profits in the hospitality industry.", publisher = "Bjeljina : Univerzitet Bijeljina", journal = "Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019", title = "Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta, The influence of effective microorganisms on yields of grain maize and parameters biogenicity of the soil in sustainable production", pages = "131-124", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334" }
Cvijanović, G., Simin, L., Stepić, V., Marinković, J., Đukić, V., Đurić, N.,& Cvijanović, V.. (2019). Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta. in Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019 Bjeljina : Univerzitet Bijeljina., 124-131. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334
Cvijanović G, Simin L, Stepić V, Marinković J, Đukić V, Đurić N, Cvijanović V. Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta. in Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019. 2019;:124-131. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334 .
Cvijanović, Gorica, Simin, Ljubomir, Stepić, Vesna, Marinković, Jelena, Đukić, Vojin, Đurić, Nenad, Cvijanović, Vojin, "Uticaj efektivnih mikroorganizama na visinu prinosa zrna kukuruza i biogenost zemljišta" in Selo i poljoprivreda, Zbornik radova, Naučni skup sa međunarodnim učešćem, Bijeljina 2019 (2019):124-131, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_334 .