Параметри нутритивног квалитета плода мускатне тикве (Cucurbita moschata Duch.)
Parameters of butternut squash fruit (Cucurbita moschata Duch.) nutritional quality
2021
Аутори
Брдар-Јокановић, МилкаКипровски, Биљана
Корен, Анамарија
Љевнаић-Машић, Бранка
Сикора, Владимир
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Код тржишног пласмана мускатне тикве од великог су значаја
нутритивни састав и органолептичка својства плодова. Стога поред
приноса код одабира родитеља за укрштања треба узети у обзир и
параметре квалитета. У раду су анализирани садржај суве материје,
шећера и каротеноида у месу плодова 11 генотипова мускатне тикве,
током три узастопне сезоне (2016, 2017, 2018). Утврђене су значајне
разлике међу генотиповима и сезонама у погледу свих испитиваних
параметара. Највише вредности свих параметара су одређене код
генотипа B2208, а најниже к од М о 8 -15. Високе (> 30°C) и врло
високе (> 35°C) температуре ваздуха у периоду заметања и
сазревања плодова неповољно утичу на садржај каротеноида у
плоду. Садржај шећера је у топлијим сезонама (2017, 2018) виши у
односу на сезону 2016, када су температуре биле на нивоу
вишегодишњих просека, а максималне дневне температуре нису
прелазиле 35°C. Генотип B2208 је кандидат за укључивање у
оплемењивачки програм унапређења квалитета плода мус...катне
тикве.
The nutritional composition and organoleptic properties of the fruit are
of great importance in the market placement of butternut squash.
Therefore, in addition to the yield, the quality parameters should be taken
into account when selecting parents for crosses. The paper analyzes the
content of dry matter, sugar and carotenoids in the flesh of fruits of 11
genotypes of butternut squash, grown during three consecutive seasons
(2016, 2017, 2018). Significant differences were found among genotypes
and seasons in terms of all examined parameters. The highest values of
all parameters were determined for genotype B2208, and the lowest for
Mo 8-15. High (> 30 °C) and very high (> 35 °C) air temperatures during
fruit set and ripening adversely affect the carotenoid content of the fruit.
The sugar content in the warmer seasons (2017, 2018) is higher compared
to the 2016 season, when temperatures were close to multi-year averages
and maximum daily temperatures did not exceed 35 °C.... Genotype B2208
is a candidate for involvement in the breeding program aimed to improve
the butternut squash quality.
Кључне речи:
мускатна тиква / каротеноиди / квалитет / butternut squash / carotenoids / qualityИзвор:
Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар, 2021, 165-172Издавач:
- Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200032 (Научни институт за ратарство и повртарство, Нови Сад) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
Колекције
Институција/група
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Брдар-Јокановић, Милка AU - Кипровски, Биљана AU - Корен, Анамарија AU - Љевнаић-Машић, Бранка AU - Сикора, Владимир PY - 2021 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/432 AB - Код тржишног пласмана мускатне тикве од великог су значаја нутритивни састав и органолептичка својства плодова. Стога поред приноса код одабира родитеља за укрштања треба узети у обзир и параметре квалитета. У раду су анализирани садржај суве материје, шећера и каротеноида у месу плодова 11 генотипова мускатне тикве, током три узастопне сезоне (2016, 2017, 2018). Утврђене су значајне разлике међу генотиповима и сезонама у погледу свих испитиваних параметара. Највише вредности свих параметара су одређене код генотипа B2208, а најниже к од М о 8 -15. Високе (> 30°C) и врло високе (> 35°C) температуре ваздуха у периоду заметања и сазревања плодова неповољно утичу на садржај каротеноида у плоду. Садржај шећера је у топлијим сезонама (2017, 2018) виши у односу на сезону 2016, када су температуре биле на нивоу вишегодишњих просека, а максималне дневне температуре нису прелазиле 35°C. Генотип B2208 је кандидат за укључивање у оплемењивачки програм унапређења квалитета плода мускатне тикве. AB - The nutritional composition and organoleptic properties of the fruit are of great importance in the market placement of butternut squash. Therefore, in addition to the yield, the quality parameters should be taken into account when selecting parents for crosses. The paper analyzes the content of dry matter, sugar and carotenoids in the flesh of fruits of 11 genotypes of butternut squash, grown during three consecutive seasons (2016, 2017, 2018). Significant differences were found among genotypes and seasons in terms of all examined parameters. The highest values of all parameters were determined for genotype B2208, and the lowest for Mo 8-15. High (> 30 °C) and very high (> 35 °C) air temperatures during fruit set and ripening adversely affect the carotenoid content of the fruit. The sugar content in the warmer seasons (2017, 2018) is higher compared to the 2016 season, when temperatures were close to multi-year averages and maximum daily temperatures did not exceed 35 °C. Genotype B2208 is a candidate for involvement in the breeding program aimed to improve the butternut squash quality. PB - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство C3 - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар T1 - Параметри нутритивног квалитета плода мускатне тикве (Cucurbita moschata Duch.) T1 - Parameters of butternut squash fruit (Cucurbita moschata Duch.) nutritional quality EP - 172 SP - 165 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_432 ER -
@conference{ author = "Брдар-Јокановић, Милка and Кипровски, Биљана and Корен, Анамарија and Љевнаић-Машић, Бранка and Сикора, Владимир", year = "2021", abstract = "Код тржишног пласмана мускатне тикве од великог су значаја нутритивни састав и органолептичка својства плодова. Стога поред приноса код одабира родитеља за укрштања треба узети у обзир и параметре квалитета. У раду су анализирани садржај суве материје, шећера и каротеноида у месу плодова 11 генотипова мускатне тикве, током три узастопне сезоне (2016, 2017, 2018). Утврђене су значајне разлике међу генотиповима и сезонама у погледу свих испитиваних параметара. Највише вредности свих параметара су одређене код генотипа B2208, а најниже к од М о 8 -15. Високе (> 30°C) и врло високе (> 35°C) температуре ваздуха у периоду заметања и сазревања плодова неповољно утичу на садржај каротеноида у плоду. Садржај шећера је у топлијим сезонама (2017, 2018) виши у односу на сезону 2016, када су температуре биле на нивоу вишегодишњих просека, а максималне дневне температуре нису прелазиле 35°C. Генотип B2208 је кандидат за укључивање у оплемењивачки програм унапређења квалитета плода мускатне тикве., The nutritional composition and organoleptic properties of the fruit are of great importance in the market placement of butternut squash. Therefore, in addition to the yield, the quality parameters should be taken into account when selecting parents for crosses. The paper analyzes the content of dry matter, sugar and carotenoids in the flesh of fruits of 11 genotypes of butternut squash, grown during three consecutive seasons (2016, 2017, 2018). Significant differences were found among genotypes and seasons in terms of all examined parameters. The highest values of all parameters were determined for genotype B2208, and the lowest for Mo 8-15. High (> 30 °C) and very high (> 35 °C) air temperatures during fruit set and ripening adversely affect the carotenoid content of the fruit. The sugar content in the warmer seasons (2017, 2018) is higher compared to the 2016 season, when temperatures were close to multi-year averages and maximum daily temperatures did not exceed 35 °C. Genotype B2208 is a candidate for involvement in the breeding program aimed to improve the butternut squash quality.", publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство", journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар", title = "Параметри нутритивног квалитета плода мускатне тикве (Cucurbita moschata Duch.), Parameters of butternut squash fruit (Cucurbita moschata Duch.) nutritional quality", pages = "172-165", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_432" }
Брдар-Јокановић, М., Кипровски, Б., Корен, А., Љевнаић-Машић, Б.,& Сикора, В.. (2021). Параметри нутритивног квалитета плода мускатне тикве (Cucurbita moschata Duch.). in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 165-172. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_432
Брдар-Јокановић М, Кипровски Б, Корен А, Љевнаић-Машић Б, Сикора В. Параметри нутритивног квалитета плода мускатне тикве (Cucurbita moschata Duch.). in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:165-172. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_432 .
Брдар-Јокановић, Милка, Кипровски, Биљана, Корен, Анамарија, Љевнаић-Машић, Бранка, Сикора, Владимир, "Параметри нутритивног квалитета плода мускатне тикве (Cucurbita moschata Duch.)" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):165-172, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_432 .