Differences in the relationship of the most important traits of bread wheat depending on the different agro-ecological conditions
uzavisnost najvažnijih osobina hlebne pšenice u različitim agroekološkim uslovima
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
ferent agro-ecological conditions have a great influence on the phenotypical expression of yield components and grain yield. Besides this, their relationships are changed, too. In extreme wet conditions of the year, with large amounts of precipitations during the most important development stages, phenotypic differences and the relationship between the most important yield components and grain yield are less pronounced. Coefficients of variation, correlation analysis, and cluster analysis were used to determine the performances of advanced wheat genotypes under different agro-climatic conditions of research locations. In this research, the highest degree of variation, i.e. coefficients of variation for spikes mass and grain mass per plant from localities Kragujevac, Kruševac, and Sombor were expressed. Compared with the other two localities, the locality Sombor is distinguished by a strong and positive degree of correlations between yield components and grain ...yield.
Različiti agroekološki uslovi, u velikoj meri, utiču na fenotipsku ekspresiju komponenti rodnosti i prinosa zrna. Pored toga, odnosi između njih se menjaju, takođe. U godini sa velikim količinama padavina i ekstremno vlažnim uslovima tokom najvažnijih faza razvoja, fenotipske razlike i odnosi između najznačajnijih komponenti rodnosti i prinosa zrna su manje izraženi. Koeficijent varijacije, korelaciona analiza i klaster analiza su korišćene u cilju određivanja ponašanja perspektivnih genotipova pšenice u različitim agroklimatskim uslovima ispitivanih lokaliteta. U ovom istraživanju, najviši stepen varijacije, tj. koeficijent varijacije, utvrđen je za masu klasa i masu zrna po biljci na lokalitetima Kragujevac, Kruševac i Sombor. U poređenju sa ostala dva lokaliteta, lokalitet Sombor se odlikovao najvećim brojem pozitivnih i negativnih korelacija između komponenti rodnosti i prinosa zrna
Кључне речи:
wheat / yield components / grain yield / correlations / pšenica / komponente rodnosti / prinos zrna / korelacijeИзвор:
Biologica Nyssana, 2023, 14, 2, 117-124Издавач:
- Niš : Univerzitet u NIšu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200216 (Институт за повртарство, Смедеревска Паланка) (RS-MESTD-inst-2020-200216)
Институција/група
Institut za povrtarstvoTY - JOUR AU - Perišić, Vesna AU - Rajičić, Vera AU - Luković, Kristina AU - Vukajlović, Filip AU - Perišić, Vladimir PY - 2023 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/814 AB - ferent agro-ecological conditions have a great influence on the phenotypical expression of yield components and grain yield. Besides this, their relationships are changed, too. In extreme wet conditions of the year, with large amounts of precipitations during the most important development stages, phenotypic differences and the relationship between the most important yield components and grain yield are less pronounced. Coefficients of variation, correlation analysis, and cluster analysis were used to determine the performances of advanced wheat genotypes under different agro-climatic conditions of research locations. In this research, the highest degree of variation, i.e. coefficients of variation for spikes mass and grain mass per plant from localities Kragujevac, Kruševac, and Sombor were expressed. Compared with the other two localities, the locality Sombor is distinguished by a strong and positive degree of correlations between yield components and grain yield. AB - Različiti agroekološki uslovi, u velikoj meri, utiču na fenotipsku ekspresiju komponenti rodnosti i prinosa zrna. Pored toga, odnosi između njih se menjaju, takođe. U godini sa velikim količinama padavina i ekstremno vlažnim uslovima tokom najvažnijih faza razvoja, fenotipske razlike i odnosi između najznačajnijih komponenti rodnosti i prinosa zrna su manje izraženi. Koeficijent varijacije, korelaciona analiza i klaster analiza su korišćene u cilju određivanja ponašanja perspektivnih genotipova pšenice u različitim agroklimatskim uslovima ispitivanih lokaliteta. U ovom istraživanju, najviši stepen varijacije, tj. koeficijent varijacije, utvrđen je za masu klasa i masu zrna po biljci na lokalitetima Kragujevac, Kruševac i Sombor. U poređenju sa ostala dva lokaliteta, lokalitet Sombor se odlikovao najvećim brojem pozitivnih i negativnih korelacija između komponenti rodnosti i prinosa zrna PB - Niš : Univerzitet u NIšu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju T2 - Biologica Nyssana T1 - Differences in the relationship of the most important traits of bread wheat depending on the different agro-ecological conditions T1 - uzavisnost najvažnijih osobina hlebne pšenice u različitim agroekološkim uslovima EP - 124 IS - 2 SP - 117 VL - 14 DO - 10.5281/zenodo.10203102 ER -
@article{ author = "Perišić, Vesna and Rajičić, Vera and Luković, Kristina and Vukajlović, Filip and Perišić, Vladimir", year = "2023", abstract = "ferent agro-ecological conditions have a great influence on the phenotypical expression of yield components and grain yield. Besides this, their relationships are changed, too. In extreme wet conditions of the year, with large amounts of precipitations during the most important development stages, phenotypic differences and the relationship between the most important yield components and grain yield are less pronounced. Coefficients of variation, correlation analysis, and cluster analysis were used to determine the performances of advanced wheat genotypes under different agro-climatic conditions of research locations. In this research, the highest degree of variation, i.e. coefficients of variation for spikes mass and grain mass per plant from localities Kragujevac, Kruševac, and Sombor were expressed. Compared with the other two localities, the locality Sombor is distinguished by a strong and positive degree of correlations between yield components and grain yield., Različiti agroekološki uslovi, u velikoj meri, utiču na fenotipsku ekspresiju komponenti rodnosti i prinosa zrna. Pored toga, odnosi između njih se menjaju, takođe. U godini sa velikim količinama padavina i ekstremno vlažnim uslovima tokom najvažnijih faza razvoja, fenotipske razlike i odnosi između najznačajnijih komponenti rodnosti i prinosa zrna su manje izraženi. Koeficijent varijacije, korelaciona analiza i klaster analiza su korišćene u cilju određivanja ponašanja perspektivnih genotipova pšenice u različitim agroklimatskim uslovima ispitivanih lokaliteta. U ovom istraživanju, najviši stepen varijacije, tj. koeficijent varijacije, utvrđen je za masu klasa i masu zrna po biljci na lokalitetima Kragujevac, Kruševac i Sombor. U poređenju sa ostala dva lokaliteta, lokalitet Sombor se odlikovao najvećim brojem pozitivnih i negativnih korelacija između komponenti rodnosti i prinosa zrna", publisher = "Niš : Univerzitet u NIšu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju", journal = "Biologica Nyssana", title = "Differences in the relationship of the most important traits of bread wheat depending on the different agro-ecological conditions, uzavisnost najvažnijih osobina hlebne pšenice u različitim agroekološkim uslovima", pages = "124-117", number = "2", volume = "14", doi = "10.5281/zenodo.10203102" }
Perišić, V., Rajičić, V., Luković, K., Vukajlović, F.,& Perišić, V.. (2023). Differences in the relationship of the most important traits of bread wheat depending on the different agro-ecological conditions. in Biologica Nyssana Niš : Univerzitet u NIšu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju., 14(2), 117-124. https://doi.org/10.5281/zenodo.10203102
Perišić V, Rajičić V, Luković K, Vukajlović F, Perišić V. Differences in the relationship of the most important traits of bread wheat depending on the different agro-ecological conditions. in Biologica Nyssana. 2023;14(2):117-124. doi:10.5281/zenodo.10203102 .
Perišić, Vesna, Rajičić, Vera, Luković, Kristina, Vukajlović, Filip, Perišić, Vladimir, "Differences in the relationship of the most important traits of bread wheat depending on the different agro-ecological conditions" in Biologica Nyssana, 14, no. 2 (2023):117-124, https://doi.org/10.5281/zenodo.10203102 . .