Limitation and potential of wheat growing for food security
Ograničenje i potencijal gajenja pšenice za obezbedjenje hrane
Autori
Laze, ArionaKnežević, Desimir
Mićanović, Danica
Ivanović, Tatjana
Menkovska, Mirjana
Hagh Nazari, Simin
Matković Stojšin, Mirela
Zečević, Veselinka
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Wheat is the staple plant species for production food and end food products for nutrition of majority world populations. The constraints of natural resources and an increase of human population, require increasing arable land for plant cultivation and improving crop yield for security of food. Existing limitations present a challenge to breeders to use classical and new biotechnological methods to create new varieties with higher yield, better quality and greater resistance to stress conditions. In addition, during cultivation, it is necessary to apply adequate crop nutrition and protection of crops from diseases and pests with mineral fertilizers in order to increase crop resistance and reduce the negative impact of stress factors, thus increasing yields.
Pšenica je osnovna biljna vrsta za proizvodnju hrane i krajnjih prehrambenih proizvoda za ishranu većine svetske populacije. Ograničenja prirodnih resursa i povećanje ljudske populacije, zahtevaju povećanje obradivog zemljišta za uzgoj biljaka i poboljšanje prinosa i kvaliteta za sigurnost hrane. Postojeća ograničenja predstavljaju izazov oplemenjivačima za korišćenje klasičnih i novih biotehnoloških metoda za stvaranje novih sorti sa većim prinosom, boljim kvalitetom i većom otpornosti na uslove stresa. Osim toga, u toku gajenja, neophodno je primeniti adekvatnu ishranu useva i zaštitu useva od bolesti i štetočina mineralnim djubrivima u cilju povećanja otpornosti useva i smanjenje negativnog uticaja faktora stresa, a na taj način i povećanje prinosa.
Ključne reči:
wheat / breeding / biotechnology / environment / adaptation / pšenica / oplemenjivanje / biotehnologija / životna sredina / adaptacijaIzvor:
Food for the future - vision of Serbia, region and Southeast Europe = Hrana za budućnost - vizija Srbije, regiona i Jugoistočne Evrope : proceedings = zbornik radova / 11th JEEP International scientific agribusiness conference MAK 2022, Kopaonik, Serbia, 02.- 04. February 2024. = 11. JEEP međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2024, Kopaonik, 2024, 30-40Izdavač:
- Kraljevo : Naučno poslovni centar WORLD
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200189 (Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Poljoprivredni fakultet, Lešak) (RS-MESTD-inst-2020-200189)
Institucija/grupa
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Laze, Ariona AU - Knežević, Desimir AU - Mićanović, Danica AU - Ivanović, Tatjana AU - Menkovska, Mirjana AU - Hagh Nazari, Simin AU - Matković Stojšin, Mirela AU - Zečević, Veselinka PY - 2024 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/840 AB - Wheat is the staple plant species for production food and end food products for nutrition of majority world populations. The constraints of natural resources and an increase of human population, require increasing arable land for plant cultivation and improving crop yield for security of food. Existing limitations present a challenge to breeders to use classical and new biotechnological methods to create new varieties with higher yield, better quality and greater resistance to stress conditions. In addition, during cultivation, it is necessary to apply adequate crop nutrition and protection of crops from diseases and pests with mineral fertilizers in order to increase crop resistance and reduce the negative impact of stress factors, thus increasing yields. AB - Pšenica je osnovna biljna vrsta za proizvodnju hrane i krajnjih prehrambenih proizvoda za ishranu većine svetske populacije. Ograničenja prirodnih resursa i povećanje ljudske populacije, zahtevaju povećanje obradivog zemljišta za uzgoj biljaka i poboljšanje prinosa i kvaliteta za sigurnost hrane. Postojeća ograničenja predstavljaju izazov oplemenjivačima za korišćenje klasičnih i novih biotehnoloških metoda za stvaranje novih sorti sa većim prinosom, boljim kvalitetom i većom otpornosti na uslove stresa. Osim toga, u toku gajenja, neophodno je primeniti adekvatnu ishranu useva i zaštitu useva od bolesti i štetočina mineralnim djubrivima u cilju povećanja otpornosti useva i smanjenje negativnog uticaja faktora stresa, a na taj način i povećanje prinosa. PB - Kraljevo : Naučno poslovni centar WORLD C3 - Food for the future - vision of Serbia, region and Southeast Europe = Hrana za budućnost - vizija Srbije, regiona i Jugoistočne Evrope : proceedings = zbornik radova / 11th JEEP International scientific agribusiness conference MAK 2022, Kopaonik, Serbia, 02.- 04. February 2024. = 11. JEEP međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2024, Kopaonik T1 - Limitation and potential of wheat growing for food security T1 - Ograničenje i potencijal gajenja pšenice za obezbedjenje hrane EP - 40 SP - 30 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_840 ER -
@conference{ author = "Laze, Ariona and Knežević, Desimir and Mićanović, Danica and Ivanović, Tatjana and Menkovska, Mirjana and Hagh Nazari, Simin and Matković Stojšin, Mirela and Zečević, Veselinka", year = "2024", abstract = "Wheat is the staple plant species for production food and end food products for nutrition of majority world populations. The constraints of natural resources and an increase of human population, require increasing arable land for plant cultivation and improving crop yield for security of food. Existing limitations present a challenge to breeders to use classical and new biotechnological methods to create new varieties with higher yield, better quality and greater resistance to stress conditions. In addition, during cultivation, it is necessary to apply adequate crop nutrition and protection of crops from diseases and pests with mineral fertilizers in order to increase crop resistance and reduce the negative impact of stress factors, thus increasing yields., Pšenica je osnovna biljna vrsta za proizvodnju hrane i krajnjih prehrambenih proizvoda za ishranu većine svetske populacije. Ograničenja prirodnih resursa i povećanje ljudske populacije, zahtevaju povećanje obradivog zemljišta za uzgoj biljaka i poboljšanje prinosa i kvaliteta za sigurnost hrane. Postojeća ograničenja predstavljaju izazov oplemenjivačima za korišćenje klasičnih i novih biotehnoloških metoda za stvaranje novih sorti sa većim prinosom, boljim kvalitetom i većom otpornosti na uslove stresa. Osim toga, u toku gajenja, neophodno je primeniti adekvatnu ishranu useva i zaštitu useva od bolesti i štetočina mineralnim djubrivima u cilju povećanja otpornosti useva i smanjenje negativnog uticaja faktora stresa, a na taj način i povećanje prinosa.", publisher = "Kraljevo : Naučno poslovni centar WORLD", journal = "Food for the future - vision of Serbia, region and Southeast Europe = Hrana za budućnost - vizija Srbije, regiona i Jugoistočne Evrope : proceedings = zbornik radova / 11th JEEP International scientific agribusiness conference MAK 2022, Kopaonik, Serbia, 02.- 04. February 2024. = 11. JEEP međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2024, Kopaonik", title = "Limitation and potential of wheat growing for food security, Ograničenje i potencijal gajenja pšenice za obezbedjenje hrane", pages = "40-30", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_840" }
Laze, A., Knežević, D., Mićanović, D., Ivanović, T., Menkovska, M., Hagh Nazari, S., Matković Stojšin, M.,& Zečević, V.. (2024). Limitation and potential of wheat growing for food security. in Food for the future - vision of Serbia, region and Southeast Europe = Hrana za budućnost - vizija Srbije, regiona i Jugoistočne Evrope : proceedings = zbornik radova / 11th JEEP International scientific agribusiness conference MAK 2022, Kopaonik, Serbia, 02.- 04. February 2024. = 11. JEEP međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2024, Kopaonik Kraljevo : Naučno poslovni centar WORLD., 30-40. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_840
Laze A, Knežević D, Mićanović D, Ivanović T, Menkovska M, Hagh Nazari S, Matković Stojšin M, Zečević V. Limitation and potential of wheat growing for food security. in Food for the future - vision of Serbia, region and Southeast Europe = Hrana za budućnost - vizija Srbije, regiona i Jugoistočne Evrope : proceedings = zbornik radova / 11th JEEP International scientific agribusiness conference MAK 2022, Kopaonik, Serbia, 02.- 04. February 2024. = 11. JEEP međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2024, Kopaonik. 2024;:30-40. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_840 .
Laze, Ariona, Knežević, Desimir, Mićanović, Danica, Ivanović, Tatjana, Menkovska, Mirjana, Hagh Nazari, Simin, Matković Stojšin, Mirela, Zečević, Veselinka, "Limitation and potential of wheat growing for food security" in Food for the future - vision of Serbia, region and Southeast Europe = Hrana za budućnost - vizija Srbije, regiona i Jugoistočne Evrope : proceedings = zbornik radova / 11th JEEP International scientific agribusiness conference MAK 2022, Kopaonik, Serbia, 02.- 04. February 2024. = 11. JEEP međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2024, Kopaonik (2024):30-40, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_840 .