Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 100
Moravska lepotica – Nova sorta paprike Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka / Moravska lepotica – New pepper variety at the Institute for vegetables crops, Smederevska Palanka
(Beograd : Društvo genetičara Srbije, 2023)
Paprika (Capsicum annuum L.) je jedna od najvažnijih povrtarskih vrsta kako
zbog površina na kojima se gaji, tako i zbog raznovrsne upotrebe od svežeg stanja
do različitih proizvoda u industrijskoj preradi. Zbog sve veće ...
Primena alternativnih metoda zaštite useva u održivoj poljoprivredi / Application of alternative methods of crop protection in sustainable agriculture
(Beograd : Društvo genetičara Srbije, 2023)
Globalno zagrevanje, zagađenje životne sredine, gubitak biološke raznolikosti
biljnih vrsta su pojave koje pokreću nove trendove i debate o ljudskom društvu.
Održivi razvoj je novi koncept u svetu koji treba da zadovolji ...
Uticaj Azotobacter spp. na početni rast i razvoj višegodišnjih trava / Effect of Azotobacter spp. on initial growth of perennial grasses
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Primena korisnih mikroorganizama, kao što su bakterije iz roda Azotobacter, predstavlja ekološki prihvatljiv metod za unapređenje
proizvodnje krmnih trava i biogenosti zemljišta. U radu su prikazani rezultati primene ...
Morphological and quality attributes of selected autochthonous apple genotypes from Serbia
(Banja Luka : Univerzitet u Banjoj Luci, Poljoprivredni fakultet, 2023)
Apple is one of the most grown fruits in the world. Traditional apple genotypes represent an
important resource that ensures the sustainability of apple production and high diversity of
available genotypes. The aim of ...
Primena veštačke inteligencije u oplemenjivanju poljoprivredih biljaka / Application of artificial intelligence in the breeding of agricultural plants
(Kragujevac : Centar za strna žita i razvoj sela, 2023)
Pri donošenju odluka o selekcionom materijalu na osnovu prikupljenih
podataka, oplemenjivači širom sveta sve češće koriste veštačku
inteligenciju. Termin „veštačka inteligencija“ (VI) opisuje sposobnost
mašina da oponašaju ...
Analysis of genotype by environment interaction for spike traits in winter six-row barley
(Kragujevac : University, Faculty of Agronomy in Čačak, 2023)
This research was conducted with some spike traits of twenty
winter six-row barley genotypes in six environments. The aim of this study was
to determine the significance and take advantage useful genotype by
environment ...
Response of different wheat genotypes to drought in semi-arid climate conditions
(East Sarajevo : Faculty of Agriculture, 2023)
A two-year study was conducted on 16 wheat genotypes with the aim of examining the
reaction of genotypes to different environmental conditions. Grain weight per spike is a
quantitative trait, which phenotypic expression ...
Diverzitet kišnih glista (Oligochaeta: Lumbricidae) u poljima pšenice u plodoredu sa različitom obradom / Diversity of earthworms (Oligochaeta: Lumbricidae) in wheat fields under crop rotation with different treatment
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Kišne gliste iz porodice Lumbricidae su indikatori kvaliteta zemljišta, tako da je monitoring populacija kišnih glista u agroekosistemima od suštinskog značaja. Cilj ovog rada je bio da se izvrši kvalitativna i kvantitativna ...
Percepcije stanovnika o plantažama vinove loze kao pokretaču razvoja ruralnog turizma / Residents' perceptions of grapevines plantation as a driver of rural tourism development
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Plantaže vinove loze i vinski turizam, te njihov uticaj na razvoj ruralnih
destinacija, nedovoljno su proučavani uprkos njihovom nedavnom brzom
razvoju unutar gastronomskog turizma. Kao način da se pokaže važnost
vinskog ...
Korelaciona analiza prinosa zrna kukuruza (Zea mays L.) / Correlation analysis for grain yield of maize (Zea mays L)
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Stvaranje novih, prinosnijih hibrida osnovni je cilj svakog oplemenjivačkog programa. Prinos je veoma kompleksno svojstvo i, kako
bi se prilikom oplemenjivanja izabrala najpogodnija metoda, neophodno je
pažnju posvetiti ...