Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 451-03-68/2020-14/200217 (Institute for Forage Crops, Kruševac)

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200217/RS//

Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 451-03-68/2020-14/200217 (Institute for Forage Crops, Kruševac) (en)
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ugovor br. 451-03-68/2020-14/200217 (Institut za krmno bilje, Kruševac) (sr_RS)
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Уговор бр. 451-03-68/2020-14/200217 (Институт за крмно биље, Крушевац) (sr)
Authors

Publications

Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike

Živković, Ivana; Poštić, Dobrivoj; Pavlović, Nenad; Adžić, Slađan; Šević, Biljana; Cvikić, Dejan; Tabaković, Marijenka

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)

TY  - CONF
AU  - Živković, Ivana
AU  - Poštić, Dobrivoj
AU  - Pavlović, Nenad
AU  - Adžić, Slađan
AU  - Šević, Biljana
AU  - Cvikić, Dejan
AU  - Tabaković, Marijenka
PY  - 2023
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/723
AB  - Sortiment paprike obuhvata značajan broj različitih genotipova i spada u jedno od najpopularnijih povrća širom sveta. Ukupna klijavost značajno je bila viša kod genotipa feferone (88,5±0,17%), u odnosu na genotipove
tipa babure i pimiento u sezoni 2021. godine.
Parametar vlage semena statistički se značajno razlikovao kod genotipa babure (9,02±0,02%) i bio je viši u odnosu na ostale genotipove u 2021.
godini. Ukupna klijavost u 2022. godini bila je najviša kod feferone i iznosila je 85,83±0,33%, ali se nije statistički značajno razlikovao u
odnosu na genotip babure. Procenat vlage bio je najviši kod genotipa pimiento, iznosio je 10,13±0,02%. Zdravstvena ispravnost semena u
posmatranom periodu bila je u okviru propisanih granica.
AB  - Pepper assortment includes many different genotypes and represents
one of the most popular vegetables worldwide. Total germination was
significantly higher in the pepperoni genotype (88.5±0.17%), compared to
the babura and pimiento genotypes during the season 2021. The seed moisture parameter statistically significantly differed in the babura
genotype (9.02±0.02%) and was higher compared to the other genotypes
in 2021. The total germination rate in 2022 was the highest in pepperoni
and amounted to 85.83±0.33%, it was not statistically significantly different to the babura genotype. The percentage of moisture was the
highest in the pimiento genotype and was 10.13±0.02%. The seed health
in the observed period was within the prescribed limits.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar
T1  - Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike
T1  - The effect of the storage period on the quality of the seeds of different pepper varieties
EP  - 50
SP  - 45
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723
ER  - 
@conference{
author = "Živković, Ivana and Poštić, Dobrivoj and Pavlović, Nenad and Adžić, Slađan and Šević, Biljana and Cvikić, Dejan and Tabaković, Marijenka",
year = "2023",
abstract = "Sortiment paprike obuhvata značajan broj različitih genotipova i spada u jedno od najpopularnijih povrća širom sveta. Ukupna klijavost značajno je bila viša kod genotipa feferone (88,5±0,17%), u odnosu na genotipove
tipa babure i pimiento u sezoni 2021. godine.
Parametar vlage semena statistički se značajno razlikovao kod genotipa babure (9,02±0,02%) i bio je viši u odnosu na ostale genotipove u 2021.
godini. Ukupna klijavost u 2022. godini bila je najviša kod feferone i iznosila je 85,83±0,33%, ali se nije statistički značajno razlikovao u
odnosu na genotip babure. Procenat vlage bio je najviši kod genotipa pimiento, iznosio je 10,13±0,02%. Zdravstvena ispravnost semena u
posmatranom periodu bila je u okviru propisanih granica., Pepper assortment includes many different genotypes and represents
one of the most popular vegetables worldwide. Total germination was
significantly higher in the pepperoni genotype (88.5±0.17%), compared to
the babura and pimiento genotypes during the season 2021. The seed moisture parameter statistically significantly differed in the babura
genotype (9.02±0.02%) and was higher compared to the other genotypes
in 2021. The total germination rate in 2022 was the highest in pepperoni
and amounted to 85.83±0.33%, it was not statistically significantly different to the babura genotype. The percentage of moisture was the
highest in the pimiento genotype and was 10.13±0.02%. The seed health
in the observed period was within the prescribed limits.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar",
title = "Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike, The effect of the storage period on the quality of the seeds of different pepper varieties",
pages = "50-45",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723"
}
Živković, I., Poštić, D., Pavlović, N., Adžić, S., Šević, B., Cvikić, D.,& Tabaković, M.. (2023). Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 45-50.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723
Živković I, Poštić D, Pavlović N, Adžić S, Šević B, Cvikić D, Tabaković M. Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar. 2023;:45-50.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723 .
Živković, Ivana, Poštić, Dobrivoj, Pavlović, Nenad, Adžić, Slađan, Šević, Biljana, Cvikić, Dejan, Tabaković, Marijenka, "Uticaj perioda skladištenja na parametre kvaliteta semena različitih sorti paprike" in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar (2023):45-50,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_723 .

Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria

Živković, Ivana; Jelušić, Aleksandra; Iličić, Renata; Trkulja, Nenad; Adžić, Slađan; Damnjanović, Jelena; Popović Milovanović, Tatjana

(Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije, 2023)

TY  - CONF
AU  - Živković, Ivana
AU  - Jelušić, Aleksandra
AU  - Iličić, Renata
AU  - Trkulja, Nenad
AU  - Adžić, Slađan
AU  - Damnjanović, Jelena
AU  - Popović Milovanović, Tatjana
PY  - 2023
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/807
AB  - Primena sintetičkih pesticida u zaštiti bilja se poslednjih godina sve više zamenjuje
ekološki prihvatljivim i zdravstveno bezbednim rešenjima, što podrazumeva i primenu
mikroorganizama kao biokontrolnih agenasa u suzbijanju biljnih bolesti i štetočina. Bacillus
velezensis je gram-pozitivna bakterija koju je moguće izolovati iz različitih niša, uglavnom
zemljišta, vode i korena biljaka. Kao rizobakterijski organizam poznat je po sposobnosti da
podstiče imunitet biljke u uslovima stresa, biotičke ili abiotičke prirode. Cilj ovog rada je
ispitivanje potencijala B. velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike (sorta Župska
Rana) za suzbijanje fitopatogene bakterije Xanthomonas euvesicatoria, prouzrokovača
bakteriozne pegavosti paprike, u in vivo uslovima.
Eksperiment je postavljen na sorti paprike Župska rana gajenoj u poljskim uslovima
(lokalitet Čenta) na kojoj su izvedena dva tretmana, prvi u fenofazi razvoja listova, a drugi
tokom cvetanja. Izolat X22 X. euvesicatoria i B. velezensis soj P64 su gajeni na YDC i LB
podlozi, redom, i pripremljene su bakterijske suspenzije koncentracije 107 CFU mL-1 za
fitopatogena, odnosno 108 CFU mL-1 za antagonistu. Tretmani su podrazumevali folijarnu
primenu soja B. velezensis 48 h pre (preventivni tretman) i 48 h nakon inokulacije paprike
(prskanjem) sa X. euvesicatoria izolatom X22 (kurativni tretman). Eksperimentalna parcela je
redovno zalivana, a biljke su svakodnevno prskane vodom kako bi se obezbedili uslovi
vlažnosti koji pogoduju ostvarivanju i širenju infekcije. Ocena intenziteta zaraze je vršena
ukupno 6 puta, na svakih sedam dana od primene tretmana, korišćenjem skale 0-4 (0=bez
simptoma, 1=10% lezija na površini lista, 2=25%, 3=50-80% i 4=>80% površine lista sa
lezijama). Efikasnost primenjenih tretmana izračunata je preko Abbott-ove formule.
Efikasnost preventivnih tretmana sa B. velezensis sojem P64 se kretala od 74,43%, 7
dana posle tretmana (DPT), do 98,09% 49 DPT, uz intenzitet zaraze 4,72% prilikom prve
ocene, a 0,61% tokom poslednje ocene. Efikasnost kurativnih tretmana se kretala od 90,41%
7 DPT, do 97,43% 49 DPT, a intenzitet zaraze je bio 1,77% (7 DPT) odnosno 0,82% (49 DPT).
U kontroli je zabeležen intenzitet zaraze od 18,46%, 24,39%, 26,37%, 31,06%, 27,58%,
28,11% i 31,92% ocenjen 7, 14, 21, 28, 35, 42 i 49 DPT, redom. Dobijeni rezultati ukazuju na
visok potencijal B. velezensis soja P64 u kontroli bakteriozne pegavosti paprike.
PB  - Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije
C3  - Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor
T1  - Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria
SP  - 81
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807
ER  - 
@conference{
author = "Živković, Ivana and Jelušić, Aleksandra and Iličić, Renata and Trkulja, Nenad and Adžić, Slađan and Damnjanović, Jelena and Popović Milovanović, Tatjana",
year = "2023",
abstract = "Primena sintetičkih pesticida u zaštiti bilja se poslednjih godina sve više zamenjuje
ekološki prihvatljivim i zdravstveno bezbednim rešenjima, što podrazumeva i primenu
mikroorganizama kao biokontrolnih agenasa u suzbijanju biljnih bolesti i štetočina. Bacillus
velezensis je gram-pozitivna bakterija koju je moguće izolovati iz različitih niša, uglavnom
zemljišta, vode i korena biljaka. Kao rizobakterijski organizam poznat je po sposobnosti da
podstiče imunitet biljke u uslovima stresa, biotičke ili abiotičke prirode. Cilj ovog rada je
ispitivanje potencijala B. velezensis soja P64 poreklom sa semena paprike (sorta Župska
Rana) za suzbijanje fitopatogene bakterije Xanthomonas euvesicatoria, prouzrokovača
bakteriozne pegavosti paprike, u in vivo uslovima.
Eksperiment je postavljen na sorti paprike Župska rana gajenoj u poljskim uslovima
(lokalitet Čenta) na kojoj su izvedena dva tretmana, prvi u fenofazi razvoja listova, a drugi
tokom cvetanja. Izolat X22 X. euvesicatoria i B. velezensis soj P64 su gajeni na YDC i LB
podlozi, redom, i pripremljene su bakterijske suspenzije koncentracije 107 CFU mL-1 za
fitopatogena, odnosno 108 CFU mL-1 za antagonistu. Tretmani su podrazumevali folijarnu
primenu soja B. velezensis 48 h pre (preventivni tretman) i 48 h nakon inokulacije paprike
(prskanjem) sa X. euvesicatoria izolatom X22 (kurativni tretman). Eksperimentalna parcela je
redovno zalivana, a biljke su svakodnevno prskane vodom kako bi se obezbedili uslovi
vlažnosti koji pogoduju ostvarivanju i širenju infekcije. Ocena intenziteta zaraze je vršena
ukupno 6 puta, na svakih sedam dana od primene tretmana, korišćenjem skale 0-4 (0=bez
simptoma, 1=10% lezija na površini lista, 2=25%, 3=50-80% i 4=>80% površine lista sa
lezijama). Efikasnost primenjenih tretmana izračunata je preko Abbott-ove formule.
Efikasnost preventivnih tretmana sa B. velezensis sojem P64 se kretala od 74,43%, 7
dana posle tretmana (DPT), do 98,09% 49 DPT, uz intenzitet zaraze 4,72% prilikom prve
ocene, a 0,61% tokom poslednje ocene. Efikasnost kurativnih tretmana se kretala od 90,41%
7 DPT, do 97,43% 49 DPT, a intenzitet zaraze je bio 1,77% (7 DPT) odnosno 0,82% (49 DPT).
U kontroli je zabeležen intenzitet zaraze od 18,46%, 24,39%, 26,37%, 31,06%, 27,58%,
28,11% i 31,92% ocenjen 7, 14, 21, 28, 35, 42 i 49 DPT, redom. Dobijeni rezultati ukazuju na
visok potencijal B. velezensis soja P64 u kontroli bakteriozne pegavosti paprike.",
publisher = "Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije",
journal = "Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor",
title = "Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria",
pages = "81",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807"
}
Živković, I., Jelušić, A., Iličić, R., Trkulja, N., Adžić, S., Damnjanović, J.,& Popović Milovanović, T.. (2023). Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria. in Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor
Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije., 81.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807
Živković I, Jelušić A, Iličić R, Trkulja N, Adžić S, Damnjanović J, Popović Milovanović T. Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria. in Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor. 2023;:81.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807 .
Živković, Ivana, Jelušić, Aleksandra, Iličić, Renata, Trkulja, Nenad, Adžić, Slađan, Damnjanović, Jelena, Popović Milovanović, Tatjana, "Potencijal Bacillus velezensis soja p64 poreklom sa semena paprike u suzbijanju Xanthomonas euvesicatoria" in Zbornik rezimea radova/XVII simpozijuma o zaštiti bilja, 27.– 30. novembar 2023., Zlatibor (2023):81,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_807 .

Uticaj Azotobacter spp. na početni rast i razvoj višegodišnjih trava

Anđelković, Snežana; Sokolović, Dejan; Jevtić, Goran; Prijović, Mladen; Bekčić, Filip; Milenković, Jasmina; Babić, Snežana

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)

TY  - CONF
AU  - Anđelković, Snežana
AU  - Sokolović, Dejan
AU  - Jevtić, Goran
AU  - Prijović, Mladen
AU  - Bekčić, Filip
AU  - Milenković, Jasmina
AU  - Babić, Snežana
PY  - 2023
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/744
AB  - Primena korisnih mikroorganizama, kao što su bakterije iz roda Azotobacter, predstavlja ekološki prihvatljiv metod za unapređenje
proizvodnje krmnih trava i biogenosti zemljišta. U radu su prikazani rezultati primene predsetvene mikrobijalne inokulacije. Ispitivan je uticaj
četiri izolata Azotobacter spp. (ZA1, SA74, SB94, MA7) i njihove kombinacije na početni rast višegodišnjih trava: engleskog ljulja (Lolium
perenne L.), francuskog ljulja (Arrhenatherum elatius L.), italijanskog ljulja (Lolium multiflorum L.) i ježevice (Dactylis glomerata L.).
Eksperiment je izveden u polukontrolisanim uslovima. Visina, zelena masa po biljci, dužina i masa korena po biljci određene su četiri nedelje nakon
setve. Rezultati istraživanja pokazali su da je primena mikrobne
inokulacije imala pozitivan efekat na početni rast i razvoj ispitivanih vrsta
trava.
AB  - Application of beneficial microorganisms such as bacteria from the
genus Azotobacter is an environmentally acceptable method for improving
the production of forage grasses and soil biogenicity. The paper presents the results of pre-sowing microbial inoculation. The influence of four
isolates of Azotobacter spp. (ZA1, SA74, SB94, MA7) and their
combinations on the initial growth of perennial grasses: perennial ryegrass (Lolium perenne L.), tall oatgrass (Arrhenatherum elatius L.), italian ryegrass (Lolium multiflorum L.) and cocksfoot (Dactylis glomerata L.).
The experiment was carried out in semi-controlled conditions. The height,
green mass per plant, root length and root weight per plant were determined
four weeks after sowing. The results of research showed that applied
microbial inoculation had a positive effect on the initial growth of the investigated grass species.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar
T1  - Uticaj Azotobacter spp. na početni rast i razvoj višegodišnjih trava
T1  - Effect of Azotobacter spp. on initial growth of perennial grasses
EP  - 234
SP  - 226
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_744
ER  - 
@conference{
author = "Anđelković, Snežana and Sokolović, Dejan and Jevtić, Goran and Prijović, Mladen and Bekčić, Filip and Milenković, Jasmina and Babić, Snežana",
year = "2023",
abstract = "Primena korisnih mikroorganizama, kao što su bakterije iz roda Azotobacter, predstavlja ekološki prihvatljiv metod za unapređenje
proizvodnje krmnih trava i biogenosti zemljišta. U radu su prikazani rezultati primene predsetvene mikrobijalne inokulacije. Ispitivan je uticaj
četiri izolata Azotobacter spp. (ZA1, SA74, SB94, MA7) i njihove kombinacije na početni rast višegodišnjih trava: engleskog ljulja (Lolium
perenne L.), francuskog ljulja (Arrhenatherum elatius L.), italijanskog ljulja (Lolium multiflorum L.) i ježevice (Dactylis glomerata L.).
Eksperiment je izveden u polukontrolisanim uslovima. Visina, zelena masa po biljci, dužina i masa korena po biljci određene su četiri nedelje nakon
setve. Rezultati istraživanja pokazali su da je primena mikrobne
inokulacije imala pozitivan efekat na početni rast i razvoj ispitivanih vrsta
trava., Application of beneficial microorganisms such as bacteria from the
genus Azotobacter is an environmentally acceptable method for improving
the production of forage grasses and soil biogenicity. The paper presents the results of pre-sowing microbial inoculation. The influence of four
isolates of Azotobacter spp. (ZA1, SA74, SB94, MA7) and their
combinations on the initial growth of perennial grasses: perennial ryegrass (Lolium perenne L.), tall oatgrass (Arrhenatherum elatius L.), italian ryegrass (Lolium multiflorum L.) and cocksfoot (Dactylis glomerata L.).
The experiment was carried out in semi-controlled conditions. The height,
green mass per plant, root length and root weight per plant were determined
four weeks after sowing. The results of research showed that applied
microbial inoculation had a positive effect on the initial growth of the investigated grass species.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar",
title = "Uticaj Azotobacter spp. na početni rast i razvoj višegodišnjih trava, Effect of Azotobacter spp. on initial growth of perennial grasses",
pages = "234-226",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_744"
}
Anđelković, S., Sokolović, D., Jevtić, G., Prijović, M., Bekčić, F., Milenković, J.,& Babić, S.. (2023). Uticaj Azotobacter spp. na početni rast i razvoj višegodišnjih trava. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 226-234.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_744
Anđelković S, Sokolović D, Jevtić G, Prijović M, Bekčić F, Milenković J, Babić S. Uticaj Azotobacter spp. na početni rast i razvoj višegodišnjih trava. in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar. 2023;:226-234.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_744 .
Anđelković, Snežana, Sokolović, Dejan, Jevtić, Goran, Prijović, Mladen, Bekčić, Filip, Milenković, Jasmina, Babić, Snežana, "Uticaj Azotobacter spp. na početni rast i razvoj višegodišnjih trava" in Zbornik radova : Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 2. novembar (2023):226-234,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_744 .

Генетичка анализа комбинационих способности дијаметра црног лука

Павловић, Ненад; Младеновић, Јелена; Томић, Далибор; Марјановић, Милош; Мадић, Миломирка; Здравковић, Јасмина

(Смедеревска Паланка : Институт за повртарство, 2021)

TY  - CONF
AU  - Павловић, Ненад
AU  - Младеновић, Јелена
AU  - Томић, Далибор
AU  - Марјановић, Милош
AU  - Мадић, Миломирка
AU  - Здравковић, Јасмина
PY  - 2021
UR  - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/433
AB  - Црни лук спада у ред економски најзначајнијег поврћа које се гаји
како у Србији тако и на светском нивоу. Дијаметар свежих луковица
црног лука спада у ред његових најважнијих агрономских особина
због тога што директно утиче на принос и облик. Обе наведене
особине имају изузетно важан како биолошки тако и економски
значај. Како бисе утврдила генетска детерминисаност дијаметра
луковице, постављен је оглед по случајном блок систему у пет
понављања, на огледном пољу Института за повртарство. Примењен
је метод диалелног укрштања без реципрочног.
Генетичком анализом комбинационих способности испитиваних
генотипова у овом експерименту, утврђено је постојање
сигнификантне вредности за опште комбинационе способности
(ОКС). Израчунате вредности за ОКС указују на преовлађујући
утицај адитивних гена у наслеђивању дијаметра луковица црног
лука, што значи да супериорне линије могу бити искоришћене у
оплемењивачким програмима за повећање фреквенције жељених
алела са адитивним ефектом.
AB  - Onion (Allium cepa L.) is among the economically most significant
vegetable grown all over the world. Diameter of the fresh onion bulb is an
important agronomic trait. It directly impacts the yield and the shape of
bulbs. Both traits, the yield and the shape, are important biologically and
economically. In order to establish genetic determination of onion bulb
diameter, the trial has been set in random block system with five
replications, in the experimental field of the Institute of Vegetables, with
diallel crossing without reciprocal.
Genetic analysis of combining abilities of researched genotypes
proved significant General combining ability (GCA) values. The
calculated values for GCA point at prevailing impact of additive genes in
inheriting onion bulb diameter, which means that superior lines can be
used in breeding programmes in order to increase the frequency of
desirable alleles with additive effect.
PB  - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
C3  - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
T1  - Генетичка анализа комбинационих способности дијаметра црног лука
T1  - Genetic analysis of combining abilities of onion bulb diameter
EP  - 179
SP  - 173
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_433
ER  - 
@conference{
author = "Павловић, Ненад and Младеновић, Јелена and Томић, Далибор and Марјановић, Милош and Мадић, Миломирка and Здравковић, Јасмина",
year = "2021",
abstract = "Црни лук спада у ред економски најзначајнијег поврћа које се гаји
како у Србији тако и на светском нивоу. Дијаметар свежих луковица
црног лука спада у ред његових најважнијих агрономских особина
због тога што директно утиче на принос и облик. Обе наведене
особине имају изузетно важан како биолошки тако и економски
значај. Како бисе утврдила генетска детерминисаност дијаметра
луковице, постављен је оглед по случајном блок систему у пет
понављања, на огледном пољу Института за повртарство. Примењен
је метод диалелног укрштања без реципрочног.
Генетичком анализом комбинационих способности испитиваних
генотипова у овом експерименту, утврђено је постојање
сигнификантне вредности за опште комбинационе способности
(ОКС). Израчунате вредности за ОКС указују на преовлађујући
утицај адитивних гена у наслеђивању дијаметра луковица црног
лука, што значи да супериорне линије могу бити искоришћене у
оплемењивачким програмима за повећање фреквенције жељених
алела са адитивним ефектом., Onion (Allium cepa L.) is among the economically most significant
vegetable grown all over the world. Diameter of the fresh onion bulb is an
important agronomic trait. It directly impacts the yield and the shape of
bulbs. Both traits, the yield and the shape, are important biologically and
economically. In order to establish genetic determination of onion bulb
diameter, the trial has been set in random block system with five
replications, in the experimental field of the Institute of Vegetables, with
diallel crossing without reciprocal.
Genetic analysis of combining abilities of researched genotypes
proved significant General combining ability (GCA) values. The
calculated values for GCA point at prevailing impact of additive genes in
inheriting onion bulb diameter, which means that superior lines can be
used in breeding programmes in order to increase the frequency of
desirable alleles with additive effect.",
publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство",
journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар",
title = "Генетичка анализа комбинационих способности дијаметра црног лука, Genetic analysis of combining abilities of onion bulb diameter",
pages = "179-173",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_433"
}
Павловић, Н., Младеновић, Ј., Томић, Д., Марјановић, М., Мадић, М.,& Здравковић, Ј.. (2021). Генетичка анализа комбинационих способности дијаметра црног лука. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар
Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 173-179.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_433
Павловић Н, Младеновић Ј, Томић Д, Марјановић М, Мадић М, Здравковић Ј. Генетичка анализа комбинационих способности дијаметра црног лука. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:173-179.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_433 .
Павловић, Ненад, Младеновић, Јелена, Томић, Далибор, Марјановић, Милош, Мадић, Миломирка, Здравковић, Јасмина, "Генетичка анализа комбинационих способности дијаметра црног лука" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):173-179,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_433 .