Search
Now showing items 1-10 of 39
Effects of diazotrop on quality of wheat and land grain in sustainable wheat production
(Bansko : Institute of Knowledge Menagement, Bulgaria, 2018)
Wheat is the important crop in the diet of the population. The production of wheat for flour is represented on all continents, and in undeveloped areas of the world it takes up 85% of the total production. In the program ...
Parametri rodnosti i kvalitet zrna jarog ovsa / Parameters of grain yield and quality of spring oats
(Padinska Skela : Institut PKB Agroekonomik, 2018)
Istraživanje je izvedeno na Oglednom polju Centra za strna žita u Kragujevcu.
U radu su prikazani rezultati istraživanja kragujevačkih jarih sorti ovsa (Slavuj i Lovćen). U
dvogodišnjem poljskom ogledu istraživan je ...
Genetic parameters of Triticum aestivum and Triticum durum for technological quality properties in Serbia
(Lithuanian Research Centre Agriculture & Forestry, Kedainiu R, 2018)
Proteins are important in determining the nutritional value of wheat, and among them gluten determines the baking quality of bread wheat and pasta-making technological properties of wheat. By assessing genetic parameters ...
Analiza faktora nastanka i kretanja nivoa neperformansnih kredita na finansijskim tržištima u razvoju
(Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije MEF, Beograd, 2018)
Finansijske institucije igraju važnu ulogu u razvoju svake privrede. Posebno važnu ulogu u tom procesu imaju banke jer je za ekonomski rast neophodan efikasan i zdrav bankarski sektor koji obezbeđuje makroekonomsku stabilnost. ...
Introduction of miscanthus in agricultural production in Serbia and the potential for using biomass for obtaining alternative fuels.
(Novi Sad : Institut za ekonomiku poljoprivrede, 2018)
According to research results to date on uncultivated agricultural surfaces, as well as on soils under recultivation, best production results were obtained by cultivating the perennial grass species miscanthus. From the ...
Morfološke i proizvodne osobine različitih genotipova kukuruza / Morphological and production properties of different maize genotypes
(Padiska Skela : Institut PKB Agroekonomik, 2018)
Trogodišnji makroogledi su postavljeni i izvedeni na području istočnog Srema (selo Surduk, opština Stara Pazova). Materijal istraživanja bilo je pet genotipova kukuruza zubana. U proizvodnji je primenjena standardna ...
Alternativne žitarice u Srbiji u sistemu održive poljoprivredne proizvodnje / Alternative cereals in Serbia in the system of sustainable agricultural production
(Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 2018)
Suvremena ratarska proizvodnja ima izraženo geografsko, ekološko, ekonomsko i društveno obilježje. Prema navedenim osobinama može se podijeliti na tradicionalnu, konvencionalnu i održivu poljoprivredu. Tradicionalna ratarska ...
Complete Genome of the Xanthomonas euvesicatoria Specific Bacteriophage K Phi 1, Its Survival and Potential in Control of Pepper Bacterial Spot
(Frontiers Media Sa, Lausanne, 2018)
Xanthomonas euvesicatoria phage K Phi 1, a member of Myoviridae family, was isolated from the rhizosphere of pepper plants showing symptoms of bacterial spot. The phage strain expressed antibacterial activity to all X. ...
Гајење квиноје (Chenopodium quinoa Willd.) у агроеколошким условима Србије / Growing of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) in agroecological conditions of Serbia
(Београд : Мегатренд универзитет Београд, Факултет за биофарминг Бачка Топола, 2018)
Током 2016. и 2017. године изведени су огледи са интродукованим сортама квиноје Puno и Titicaca у Суботици, Република Србија. У 2016-ој години оглед је постављен у две густине (5 и 10 cm), а у 2017-ој години у три густине ...
Effects of the application system on the physical and mechanical properties of mineral fertilizers / Uticaj tehnološko-tehničkog sistema aplikacije mineralnih đubriva na njihove fizičko-mehaničke osobine
(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2018)
Mineral fertilizers have a pivotal role in contemporary agricultural production, especially when seeking to exploit the full biological potential of crops. This paper presents the results of a three-year experiment on the ...