Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака
Effects of light intensity on yield, compositions and antimicrobial activitiesof essential oils from medical herbs
2021
Аутори
Илић, ЗоранМиленковић, Лидија
Шунић, Љубомир
Станојевић, Љиљана
Цветковић, Драган
Станојевић, Јелена
Даниловић, Бојана
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Tимијан, мајоран, матичњак, нана, и босиљак су коришћени у
утврђивању да ли модификoвана светлост услед сенчења биљака,
може да утиче на принос, састав и антимикробну активност етарских
уља. Принос уља је варирао од 0.02 до 2.57% у зависности од биљне
врсте и сенчења.
Гасном хроматографијом-масеном спектрометријом (GC-MS),
идентификован је велики број компоненти, а доминантне су
терпинен-4-ol (7.44-7.63%) у мајорану; тимол (8.05-9.35%) у
тимијану; гераниал (Е-Цитрал) 6.84-7.78% у матичњаку;
пиперитенон оксид (14.0-12.0%) у менти и линалол (9.06-10.20%) у
босиљку. Антимикробна својства етарских уља првенствено зависe
од биљне врсте, док је утицај сенчења знатно мање
изражен. Резултати указују да су етарска уља тимијана најактивнија
против свих изолата са распоном инхибиторних зона између 22 и 56
mm. Зона инхибиције микроба је код тимијана највећа у случају
Candida albicans. Маjoран показује најизраженију инхибицију у
случају Pseudomonas aeruginosa.
Тhyme, marjoram, lemon balm, mint, and sweet basil were used to
determine whether light modification by shaded plants could improve
antimicrobial activity of essential oils (EОs). The yield of oils were
varied from 0.02 to 2.57% depends of plant species and shading. A large
number of components have been identified by gas chromatography-mass
spectrometry (GC-MS), and the dominant compounds were included
terpinen-4-ol (7.44-7.63%) in marjoram; thymol (8.05-9.35%) in thyme;
geranial (E-Citral) 6.84-7.78%in lemon balm; piperitenone oxide (14.0-
12.0%) in mint; and linalool (9.06-10.20%) in basil plant. Inhibition zone
is dependent primarily on medicinal plant and the influence of shading is
much less expressed. The results revealed that EOs from Thymus vulgaris
L. proved most active against all isolates with inhibitory zone range
between 22 and 56 mm. Microbial inhibition zone is in the case of thyme
largest in the case of Candida albicans. Marjoram exhibits the most
express...ed inhibition in the case of Pseudomonas aeruginosa.
Кључне речи:
Lamiaceae / сенчење / етарска уља / антимикробна активност / Lamiaceae / shading / essential oils / antimicrobial activityИзвор:
Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар, 2021, 325-335Издавач:
- Смедеревска Паланка : Институт за повртарство
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200133 (Универзитет у Нишу, Технолошки факултет, Лесковац) (RS-MESTD-inst-2020-200133)
Колекције
Институција/група
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Илић, Зоран AU - Миленковић, Лидија AU - Шунић, Љубомир AU - Станојевић, Љиљана AU - Цветковић, Драган AU - Станојевић, Јелена AU - Даниловић, Бојана PY - 2021 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/452 AB - Tимијан, мајоран, матичњак, нана, и босиљак су коришћени у утврђивању да ли модификoвана светлост услед сенчења биљака, може да утиче на принос, састав и антимикробну активност етарских уља. Принос уља је варирао од 0.02 до 2.57% у зависности од биљне врсте и сенчења. Гасном хроматографијом-масеном спектрометријом (GC-MS), идентификован је велики број компоненти, а доминантне су терпинен-4-ol (7.44-7.63%) у мајорану; тимол (8.05-9.35%) у тимијану; гераниал (Е-Цитрал) 6.84-7.78% у матичњаку; пиперитенон оксид (14.0-12.0%) у менти и линалол (9.06-10.20%) у босиљку. Антимикробна својства етарских уља првенствено зависe од биљне врсте, док је утицај сенчења знатно мање изражен. Резултати указују да су етарска уља тимијана најактивнија против свих изолата са распоном инхибиторних зона између 22 и 56 mm. Зона инхибиције микроба је код тимијана највећа у случају Candida albicans. Маjoран показује најизраженију инхибицију у случају Pseudomonas aeruginosa. AB - Тhyme, marjoram, lemon balm, mint, and sweet basil were used to determine whether light modification by shaded plants could improve antimicrobial activity of essential oils (EОs). The yield of oils were varied from 0.02 to 2.57% depends of plant species and shading. A large number of components have been identified by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), and the dominant compounds were included terpinen-4-ol (7.44-7.63%) in marjoram; thymol (8.05-9.35%) in thyme; geranial (E-Citral) 6.84-7.78%in lemon balm; piperitenone oxide (14.0- 12.0%) in mint; and linalool (9.06-10.20%) in basil plant. Inhibition zone is dependent primarily on medicinal plant and the influence of shading is much less expressed. The results revealed that EOs from Thymus vulgaris L. proved most active against all isolates with inhibitory zone range between 22 and 56 mm. Microbial inhibition zone is in the case of thyme largest in the case of Candida albicans. Marjoram exhibits the most expressed inhibition in the case of Pseudomonas aeruginosa. PB - Смедеревска Паланка : Институт за повртарство C3 - Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар T1 - Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака T1 - Effects of light intensity on yield, compositions and antimicrobial activitiesof essential oils from medical herbs EP - 335 SP - 325 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452 ER -
@conference{ author = "Илић, Зоран and Миленковић, Лидија and Шунић, Љубомир and Станојевић, Љиљана and Цветковић, Драган and Станојевић, Јелена and Даниловић, Бојана", year = "2021", abstract = "Tимијан, мајоран, матичњак, нана, и босиљак су коришћени у утврђивању да ли модификoвана светлост услед сенчења биљака, може да утиче на принос, састав и антимикробну активност етарских уља. Принос уља је варирао од 0.02 до 2.57% у зависности од биљне врсте и сенчења. Гасном хроматографијом-масеном спектрометријом (GC-MS), идентификован је велики број компоненти, а доминантне су терпинен-4-ol (7.44-7.63%) у мајорану; тимол (8.05-9.35%) у тимијану; гераниал (Е-Цитрал) 6.84-7.78% у матичњаку; пиперитенон оксид (14.0-12.0%) у менти и линалол (9.06-10.20%) у босиљку. Антимикробна својства етарских уља првенствено зависe од биљне врсте, док је утицај сенчења знатно мање изражен. Резултати указују да су етарска уља тимијана најактивнија против свих изолата са распоном инхибиторних зона између 22 и 56 mm. Зона инхибиције микроба је код тимијана највећа у случају Candida albicans. Маjoран показује најизраженију инхибицију у случају Pseudomonas aeruginosa., Тhyme, marjoram, lemon balm, mint, and sweet basil were used to determine whether light modification by shaded plants could improve antimicrobial activity of essential oils (EОs). The yield of oils were varied from 0.02 to 2.57% depends of plant species and shading. A large number of components have been identified by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), and the dominant compounds were included terpinen-4-ol (7.44-7.63%) in marjoram; thymol (8.05-9.35%) in thyme; geranial (E-Citral) 6.84-7.78%in lemon balm; piperitenone oxide (14.0- 12.0%) in mint; and linalool (9.06-10.20%) in basil plant. Inhibition zone is dependent primarily on medicinal plant and the influence of shading is much less expressed. The results revealed that EOs from Thymus vulgaris L. proved most active against all isolates with inhibitory zone range between 22 and 56 mm. Microbial inhibition zone is in the case of thyme largest in the case of Candida albicans. Marjoram exhibits the most expressed inhibition in the case of Pseudomonas aeruginosa.", publisher = "Смедеревска Паланка : Институт за повртарство", journal = "Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар", title = "Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака, Effects of light intensity on yield, compositions and antimicrobial activitiesof essential oils from medical herbs", pages = "335-325", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452" }
Илић, З., Миленковић, Л., Шунић, Љ., Станојевић, Љ., Цветковић, Д., Станојевић, Ј.,& Даниловић, Б.. (2021). Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар Смедеревска Паланка : Институт за повртарство., 325-335. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452
Илић З, Миленковић Л, Шунић Љ, Станојевић Љ, Цветковић Д, Станојевић Ј, Даниловић Б. Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака. in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар. 2021;:325-335. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452 .
Илић, Зоран, Миленковић, Лидија, Шунић, Љубомир, Станојевић, Љиљана, Цветковић, Драган, Станојевић, Јелена, Даниловић, Бојана, "Утицај интензитета светлости на принос, састав и антимикробну активност етарских уља лековитих биљака" in Биотехнологија и савремени приступ у гајењу и оплемењивању биља, научно-стручни скуп са међународним учешћем, Зборник радова, Смедеревска Паланка, 15. децембар (2021):325-335, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_452 .