Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja
The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production
Autori
Dozet, GordanaĐukić, Vojin
Miladinov-Mamlić, Zlatica
Đurić, Nenad
Cvijanović, Gorica
Jovanović Todorović, Marijana
Dozet, Dimitrije
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobiološkihpreparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organskeproizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini saviše vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno naseme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivnanesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila odsorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM ucvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula.
Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito onbean-root-nodule number and mass in organic production, was published. Thehighest nodule number and mass was in the year with a more favorable weatherconditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the methodwith a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodulemass was in the control variety. A positive insignificant correlation wasdetermined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was varietydependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanitobefore sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule numberand mass
Ključne reči:
broj i masa nodula / mikrobiološki preparat / pasulj / sorta / number and mass nodules / bean / variety / microbial preparationsIzvor:
Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021., 2021, 55-60Izdavač:
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
URI
http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2398http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/689
Institucija/grupa
Institut za povrtarstvoTY - CONF AU - Dozet, Gordana AU - Đukić, Vojin AU - Miladinov-Mamlić, Zlatica AU - Đurić, Nenad AU - Cvijanović, Gorica AU - Jovanović Todorović, Marijana AU - Dozet, Dimitrije PY - 2021 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2398 UR - http://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/689 AB - Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobiološkihpreparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organskeproizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini saviše vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno naseme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivnanesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila odsorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM ucvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula. AB - Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito onbean-root-nodule number and mass in organic production, was published. Thehighest nodule number and mass was in the year with a more favorable weatherconditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the methodwith a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodulemass was in the control variety. A positive insignificant correlation wasdetermined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was varietydependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanitobefore sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule numberand mass PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet C3 - Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021. T1 - Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja T1 - The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production EP - 60 SP - 55 DO - 10.46793/SBT26.055D ER -
@conference{ author = "Dozet, Gordana and Đukić, Vojin and Miladinov-Mamlić, Zlatica and Đurić, Nenad and Cvijanović, Gorica and Jovanović Todorović, Marijana and Dozet, Dimitrije", year = "2021", abstract = "Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobiološkihpreparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organskeproizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini saviše vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno naseme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivnanesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila odsorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM ucvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula., Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito onbean-root-nodule number and mass in organic production, was published. Thehighest nodule number and mass was in the year with a more favorable weatherconditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the methodwith a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodulemass was in the control variety. A positive insignificant correlation wasdetermined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was varietydependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanitobefore sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule numberand mass", publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet", journal = "Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.", title = "Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja, The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production", pages = "60-55", doi = "10.46793/SBT26.055D" }
Dozet, G., Đukić, V., Miladinov-Mamlić, Z., Đurić, N., Cvijanović, G., Jovanović Todorović, M.,& Dozet, D.. (2021). Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja. in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021. Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 55-60. https://doi.org/10.46793/SBT26.055D
Dozet G, Đukić V, Miladinov-Mamlić Z, Đurić N, Cvijanović G, Jovanović Todorović M, Dozet D. Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja. in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.. 2021;:55-60. doi:10.46793/SBT26.055D .
Dozet, Gordana, Đukić, Vojin, Miladinov-Mamlić, Zlatica, Đurić, Nenad, Cvijanović, Gorica, Jovanović Todorović, Marijana, Dozet, Dimitrije, "Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja" in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021. (2021):55-60, https://doi.org/10.46793/SBT26.055D . .