Приказ основних података о документу

The influence of cover crops and the biofertilizer on the protein, starch and oil content of popcorn grain (Zea mays L. everta Sturt )

dc.creatorDolijanović, Željko
dc.creatorŠević, Biljana
dc.creatorSimić, Milena
dc.creatorDragičević, Vesna
dc.creatorMomirović, Nebojša
dc.creatorĐurić, Nenad
dc.date.accessioned2023-10-16T09:36:21Z
dc.date.available2023-10-16T09:36:21Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-7834-422-0
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/714
dc.description.abstractУ раду је испитиван утицај покровних усева, са и без примене биофертилизатора (БФ) на одређена хемијска својства зрна кукуруза кокичара (хибрид ZPSC 611k FAO 600). Оглед је изведен у Институту за кукуруз „Земун Поље“ током 2013/14-2015/16. године. Покровне усеве су чиниле четири врсте биљака: 2 легуминозе: V1-обична грахорица, Vicia sativa L. (fam. Fabaceae), V2-озими крмни грашак, Pisum sativum L. (fam. Fabaceae), 2 нелегуминозне врсте: V3-озими овас, Avena sativa L. (fam. Poaceae) и V4-озими крмни кељ, Brassica oleracea (L.) convar. acephala (fam. Brassicaceae). Две варијанте са смешама су: V5-обична грахорица + озими овас и V6-озими крмни грашак + озими овас и две контроле V7-контрола (слама) и V8-контрола (голо земљиште). Покровни усеви су сејани у јесен, заоравани крајем априла или маја, након чега је половина парцеле третирана БФ. Сетва кукуруза кокичара обављана је половином маја у густини од 65.000 биљака по hа. Највећи садржај протеина у зрну измерен је у варијанти V4 (11,3%) уз примену БФ и варијанти V1 без примене БФ. Позитиван ефекат БФ уочен је у варијанти V6. Посматрано појединачно, легуминозе су у високом степену утицале на већи садржај протеина, док су смеше значајније утицале на акумулацију протеина, чиме се повећава хранљиви квалитет зрна. Садржај скроба је варирао и био је већи у варијантама са легуминозама V1 (61%), што се објашњава позитивним одговором кукуруза на обогаћивање земљишта N. Највећи садржај уља је измерен у варијанти V2 (6,6%). Утицај примене БФ је најизраженији у V2,V3 и V7. Одрживи системи гајења, поред предности у повећању покровности земљишта и повећању приноса усева, значајно могу да утичу на повећање нутритивног квалитета зрна.sr
dc.description.abstractThe paper examined the influence of cover crops, with and without the application of biofertilizers (BF) on certain chemical properties of popcorn kernels (hybrid ZPSC 611k FAO 600). The experiment was carried out at the “Zemun Polje” Maize Institute during 2013/14-2015/16. years. The cover crops consisted of four types of plants: 2 legumes: V1-common vetch, Vicia sativa L. (fam. Fabaceae), V2- field pea, Pisum sativum L. (fam. Fabaceae), 2 non-leguminous species: V3-winter oats , Avena sativa L. (fam. Poaceae) and V4- fodder kale, Brassica oleracea (L.) convar. acephala (fam. Brassicaceae). The two variants with mixtures are: V5-common vetch + winter oats and V6- field pea + winter oats and two controls V7-control (straw) and V8-control (bare soil). Cover crops were sown in autumn, plowed in late April or May, after which half of the plot was treated with BF. Popcorn corn was sown in the middle of May at a density of 65,000 plants per ha. The highest protein content in the grain was measured in variant V4 (11.3%) with the application of BF and variant V1 without application of BF. A positive effect of BF was observed in variant V6. Observed individually, legumes had a high impact on higher protein content, while mixtures had a significant impact on protein accumulation, which increases the nutritional quality of the grain. The starch content varied and was higher in the varieties with legumes V1 (61%), which is explained by the positive response of corn to soil enrichment with N. The highest oil content was measured in the V2 variety (6.6%). The impact of BF application is most pronounced in V2, V3 and V7. Sustainable cultivation systems, in addition to the benefits of increasing soil cover and increasing crop yield, can significantly influence the increase in the nutritional quality of grain.en
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherБеоград : Универзитет у Београду, Пољопривредни факултетsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.sourceZbornik izvoda : XI Simpozijum sa međunarodnim učešćem, Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, Beograd, Srbijasr
dc.subjectпокровни усевиsr
dc.subjectбиофертилизаторsr
dc.subjectкукуруз кокичарsr
dc.subjectзрноsr
dc.subjectcover cropssr
dc.subjectbiofertilizersr
dc.subjectpopcornsr
dc.subjectgrainsr
dc.titleUticaj gajenja pokrovnih useva i primena biofertilizatora na sadržaj proteina, skroba i ulja u zrnu kukuruza kokičarasr
dc.titleThe influence of cover crops and the biofertilizer on the protein, starch and oil content of popcorn grain (Zea mays L. everta Sturt )sr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage43
dc.citation.spage42
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_714
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу