Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Веза између протеина глутена и волумена хлеба

dc.creatorKnežević, Desimir
dc.creatorKondić, Danijela
dc.creatorDragovich, Aleksandra Yu
dc.creatorKudryavtsev, Alexander M.
dc.creatorMatković Stojšin, Mirela
dc.creatorZečević, Veselinka
dc.creatorRadosavac, Adriana
dc.creatorPaunović, Aleksandar
dc.date.accessioned2024-04-02T11:16:07Z
dc.date.available2024-04-02T11:16:07Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.issn2233-0070
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/877
dc.description.abstractThe storage proteins influence technological quality value of grain wheat, dough quality traits, and loaf quality. The aim of this study is to estimate variability in the dry gluten content, loaf volume, and their relationships with encoding alleles of gliadin and glutenins. Wheat genotypes grown in two vegetation seasons (2015/16 and 2016/17) were studied. The technological quality traits analyzed in this study varied in wheat genotypes within and between vegetation seasons. In both vegetation seasons the highest dry gluten content was established in G-3621-1 (30.23% and 31.15%) and the highest value of loaf volume in G-3621-1 (530 ml and 540 ml). In both vegetation seasons the least dry gluten content was found in G-3606-6 (25.42% and 25.98%) and the least loaf volume in G-3606-6 (380 ml and 390 ml). The composition of gliadin and glutenin alleles in the wheat genotypes analyzed was different. The genotypes carrying Gli-B1b, Gli-D1b, Gli-D2b, and Glu-A1b, Glu-B1c, Glu-D1d had the highest gluten content, while the genotype that carried Gli-B1l and Glu-A1b, Glu-B1c, Glu-D1d had high bread volume. The results have shown relationships between gliadin and glutenin alleles and quality traits of grain, flour, and bread.sr
dc.description.abstractРезервни протеини ендосперма семена утичу на вредност особина технолошког квалитета семена пшенице, особине квалитета теста и квалитет хлеба. Циљ овог рада је био оцена варијабилности садржаја сувог глутена и запремине хлеба, као и њихове повезаности са кодирајућим алелима глијадина и глутенина. У изучавања је укључено 10 генетички дивергентних генотипова пшенице (G-3626-1, G-3618-2, G-3606-4, G3636-3, G-3627-1, G-3621-1, G-3606-5, G -3607-5, G-3606-6, G-3632-2). Код ових генотипова је анализиран, садржај сувог глутена и запремине хлеба у две вегетационе сезоне (2015/16 и 2016/17). У истраживањима је установљено варирање вредности особина технолошког квалитета код анализираних генотипова пшенице у обе вегетационе сезоне, као и варирање вредности особина између вегетационих сезона код истог генотипа. У обе вегетационе сезоне утврђен је највећи садржај сувог глутена код генотипа G-3621-1 (30,23% и 31,15%) и највећа вредност запремине векне код генотипа G-3621-1 (530 ml и 540 ml). У обе вегетације је најмањи садржај сувог глутена био код генотипа G-3606-6 (25,42% и 25,98%), а најмањa запремина векне у G-3606-6 (380 ml и 390 ml). Састав алела глијадина и глутенина код анализираних генотипова пшенице је био различит. Генотипови код којих су били идентификовани алели: GliB1b, Gli-D1b, Gli-D2b i Glu-A1b, Glu-B1c, Glu-D1d су имали највећи садржај глутена, а генотипови који је носиоци алела Gli -B1l и Glu-A1b, Glu-B1c, Glu-D1d су имали веће вредности запремине хлеба. Добијени резултати су показали да постоји повезаност између алела глијадина и глутенина са испољавањем вредности особина квалитета семена, брашна и хлеба.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Univerzitet u Banjoj Luci, Poljoprivredni fakultetsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31092/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceAgroknowledgesr
dc.subjectwheatsr
dc.subjectgliadinsr
dc.subjectgluteninsr
dc.subjectallelesr
dc.subjectbreadsr
dc.subjectqualitysr
dc.subjectпшеницаsr
dc.subjectглијадиниsr
dc.subjectглутениниsr
dc.subjectалелиsr
dc.subjectхлебsr
dc.subjectквалитетsr
dc.titleThe relationship between gluten proteins and loaf volumesr
dc.titleВеза између протеина глутена и волумена хлебаsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBY-NCsr
dc.citation.epage65
dc.citation.issue1
dc.citation.spage45
dc.citation.volume25
dc.identifier.doi10.7251/AGREN2401045K
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/2796/bitstream_2796.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu