Претраживање
Приказ резултата 1-5 од 5
PKB Vizantija – nova sorta ozime pšenice stvorena u Institutu PKB Agroekonomik / PKB Vizantija – a new winter wheat variety created at PKB Agroekonomik Institute
(Padinska Skela : Institut PKB Agroekonomik, 2019)
Visokoprinosna, rana sorta ozime pšenice PKB Vizantija dobijena je
metodom proste hibridizacije genetički različitih roditelja: sorte Chopin i sorte
PKB Arena. Kod ove sorte uspešno su kombinovani geni odgovorni za vrlo ...
Parametri rodnosti i kvalitet zrna jarog ovsa / Parameters of grain yield and quality of spring oats
(Padinska Skela : Institut PKB Agroekonomik, 2018)
Istraživanje je izvedeno na Oglednom polju Centra za strna žita u Kragujevcu.
U radu su prikazani rezultati istraživanja kragujevačkih jarih sorti ovsa (Slavuj i Lovćen). U
dvogodišnjem poljskom ogledu istraživan je ...
Oplemenjivanje ozimog tritikalea PKB Vožd stvorenog u institutu PKB Agroekonomik / Breeding winter triticale PKB Vožd created in the institute PKB
(Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela, 2011)
Tritikale predstavlja biljnu hibridnu vrstu, novog botaničkog roda u porodici Poaceae, nastale sa težnjom da se spoje pozitivne osobine pšenice i raži. Napredak u selekciji i oplemenjivanju ozimog tritikalea zavisi od ...
Uticaj klimatskih promena na prinos zrna pšenice / The impact of climate change on the grain yeald of wheat
(Padinska Skela : Institut PKB Agroekonomik, 2019)
Poljski ogled sa sortama pšenice Takovčanka, Planeta, Kruna, Toplica
i Vizija postavljen je na zemljištu tipa vertisol tokom vegetacionih sezona 2005/06-
2011/12 godine. Cilj istraţivanja je bio da se kod pet sorti pšenice ...
Analiza prinosa zrna i kvaliteta brašna nekih sorata ozime pšenice u 2011. I 2012. godini / Analysis grain yield and quality of some cultivars of winter wheat in 2011 and in 2012
(Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela, 2013)
Pšenica je bila u prošlosti, jeste u sadašnjosti a sigurno će biti i u budućnosti bazna komponenta svakodnevne ishrane ljudi i životinja. Sada i kod nas, kao i u svetu, sve više se javlja tražnja za sortama koje pored ...