Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 28
Uticaj Azotobacter spp. na početni rast i razvoj višegodišnjih trava / Effect of Azotobacter spp. on initial growth of perennial grasses
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Primena korisnih mikroorganizama, kao što su bakterije iz roda Azotobacter, predstavlja ekološki prihvatljiv metod za unapređenje
proizvodnje krmnih trava i biogenosti zemljišta. U radu su prikazani rezultati primene ...
Povećanje prinosa soje folijarnom primenom vodenih ekstrakata / Increase of soybean yield usingfoliar application of aqueous eextracts
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Primena đubriva uslov je za ostvarivanje visoke i stabilne, ekonomski opravdane proizvodnje soje. Vodeni ekstrakti biljnog materijala su imali pozitivan efekat na prinos soje. Svi vodeni ekstrakti povećali su prinos
soje, ...
Uticaj hibrida različitih FAO grupa zrenja i agroekoloških uslova na prinos kukuruza / The influence of hybrids of diferent FAO crop groups and agro-ecological conditions on maize yield
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Kukuruz (Zea mays L.) je vrlo važna ratarska kultura u Republici Srbiji
i svetu, sa tendencijom povećanja proizvodnih površina i značaja na tržištu. Uspeh stabilne proizvodnje u velikoj meri zavisi od nivoa primenjene
...
Uticaj pokrovnih useva uz primenu biofertilizatora na prinos zrna kukuruza kokičara / The influence of cover crops with the application of biofertilizer on grain yield of popcorn
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Cilj rada je ispitivanje uticaja pokrovnih useva, sa i bez primene biofertilizatora (BF) na prinos zrna kukuruza kokičara (hibrid ZPSC 611k
FAO 600). Ogled je izveden u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“ tokom 2014/2015. ...
Variranje prinosa pojedinih sorti soje po godinama i lokalitetima / Variation in yield of certain soybean varieties by years and locations
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Makroogledi se izvode sa ciljem raspoređivanja pojedinih sorti soje po
pojedinim lokalitetima kako bi se ostvarili maksimalni prinosi uz što manja variranja u pojedinim godinama. Koeficijenti varijacije omogućuju
detaljnu ...
Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza / Variability of qualitative parameters depending on tomato fruit color
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Cilj ovog istraživanja bio je da se uradi procena kvaliteta plodova paradajza različitih boja. Za analizu je odabrano sedam genotipova
paradajza (svetložuti, tamnožuti, narandžasti, žuto-zeleni, crveno-zeleni, crveno-žuti ...
Prinos zrna ozimih sorti pšenice u različitim agroekološkim uslovima / Grain yield of winter wheat varieties in different agroecological conditions
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Poljski ogled sa sortama pšenice Pobeda, Simonida, NS 40 S i Zvezdana
postavljen je na zemljištu tipa smonica tokom vegetacionih sezona
2016/2017. i 2017/2018. Najveće vrednosti ispitivanih osobina ustanovljene su u ...
Efikasnost bioloških preparata u kontroli bakteriozne pegavosti paprike / Efficacy of biological agents in control of pepper bacterial spot
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Bakteriozna pegavost lišća koju izaziva Xanthomonas euvesicatoria je
jedno od najznačajnih oboljenja paprike u Srbiji. U cilju zaštite paprike, korišćeni su biološki preparati Serenade ASO, Erwix, Bakterije, Ekstrasol i ...
Medonosne biljke i uticaj pesticida na pčele i proizvodnju meda / Honey-bearing plants and the influence of pesticides on bees and honey production
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Biljke svojim cvetovima, sokovima i smolama daju pčelama hranu,
stvaraju uslove za pravilan život pčelinjeg društva i predstavljaju osnovu
za dobijanje pčelinjih proizvoda - meda, cvetnog praha, mleča, voska,
propolisa ...
Primena molekularnih tehnika reafirmiše mutaciono oplemenjivanje povrća / Application of molecular techniques reaffirms mutation breeding of vegetables
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
U ovom preglednom radu prvo su opisane klasične metode mutageneze
i mehanizam nastanka mutacija, a zatim su nabrojane molekularne tehnike
u mutacionom oplemenjivanju: 1. inserciona mutagneza, 2. transformacije, 3. ...