Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 29
Uticaj Azotobacter spp. na početni rast i razvoj višegodišnjih trava / Effect of Azotobacter spp. on initial growth of perennial grasses
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Primena korisnih mikroorganizama, kao što su bakterije iz roda Azotobacter, predstavlja ekološki prihvatljiv metod za unapređenje
proizvodnje krmnih trava i biogenosti zemljišta. U radu su prikazani rezultati primene ...
Variranje prinosa pojedinih sorti soje po godinama i lokalitetima / Variation in yield of certain soybean varieties by years and locations
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Makroogledi se izvode sa ciljem raspoređivanja pojedinih sorti soje po
pojedinim lokalitetima kako bi se ostvarili maksimalni prinosi uz što manja variranja u pojedinim godinama. Koeficijenti varijacije omogućuju
detaljnu ...
Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza / Variability of qualitative parameters depending on tomato fruit color
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Cilj ovog istraživanja bio je da se uradi procena kvaliteta plodova paradajza različitih boja. Za analizu je odabrano sedam genotipova
paradajza (svetložuti, tamnožuti, narandžasti, žuto-zeleni, crveno-zeleni, crveno-žuti ...
Primena molekularnih tehnika reafirmiše mutaciono oplemenjivanje povrća / Application of molecular techniques reaffirms mutation breeding of vegetables
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
U ovom preglednom radu prvo su opisane klasične metode mutageneze
i mehanizam nastanka mutacija, a zatim su nabrojane molekularne tehnike
u mutacionom oplemenjivanju: 1. inserciona mutagneza, 2. transformacije, 3. ...
Karakterizacija KG linija pšenice po morfološkim osobinama / Characterization of KG-line of wheat by morphological characteristics
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
U ovom istraživanju je sprovedena karakterizacija perspektivnih
genotipova ozime pšenice na osnovu deskriptora morfoloških osobina
definisanih od strane Međunarodnog udruženja za zaštitu novih sorti
biljaka (UPOV). ...
Ekonomska opravdanost proizvodnje semena paprike / Economic justification of seed production of pepper
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci ostvaruje najznačajniji deo prihoda od prodaje semena paprika svog i slobodnog sortimenta.
Praćen je prinos semena ukupno 21 komercijalne sorti i hibrida od 2010.
do 2020 ...
Uticaj godine na prinos zrna i sadržaj proteina ozime raži / Uticaj godine na prinos zrna i sInfluence of year on grain yield and protein content of winter rye
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Prikazani su rezultati višegodišnjih istraživanja prinosa zrna i sadržaja
proteina u zrnu kod četiri sorte ozime raži (PKB Zmaj, NS Savo, Šampion
i KG Raša) u agroekološkim uslovima Vojvodine. Istraživanja su
sprovedena ...
Prinos zrna različitih genotipova kukuruza u zavisnosti od primene cinka / Grain yield of different corn genotypes depending on zink application
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Kukuruz, kao visokoprinosna biljka velike vegetativne mase i dugog
vegetacionog perioda, ima velike potrebe u pogledu ishrane i
navodnjavanja. Pored makroelemenata koji su nosioci prinosa, u ishrani
biljaka veliki značaj ...
Uticaj azotne prihrane na visinu izdanka engleskog ljulja (Lolium perenne L.) / The influence of nitrogen supplement on the height of the shoot of perennial ryegrass (Lolium perenne L.)
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Engleski ljulj (Lolium perenne L.) reaguje porastom visine izdanka na
prolećnu prihranu azotom. Pri maksimalnim količinama upotrebljenog azota (90 kg ha-1) ostvarene su najveće vrednosti posmatranog parametra
u sve tri ...
Primena efektivnih mikroorganizama u proizvodnji soje / Application of effective microorganisms in the production of soybean
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2023)
Primena novih tehnologija u cilju dobijanja višeg prinosa gajenih
biljaka i boljeg kvaliteta proizvoda je ključ za unapređenje poljoprivrede u budućnosti. Efektivni mikroorganizmi sve više nalaze primenu u intenzivnoj ...