Приказ основних података о документу

Uticaj genotipa i ekoloških faktora na kvalitet pšenice

dc.creatorZečević, Veselinka
dc.creatorKnežević, Desimir
dc.creatorBošković, Jelena
dc.creatorMadić, Milomirka
dc.date.accessioned2023-06-05T06:35:59Z
dc.date.available2023-06-05T06:35:59Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn1820-6069
dc.identifier.issn0534-0012 (eISSN)
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/664
dc.description.abstractFive winter wheat cultivars created in Small Grains Research Centre of Kragujevac (Ana Morava, Toplica, Vizija, Takovčanka and Lazarica) were grown at the macro field trial in three locations (Kragujevac, Sombor and Bačka Topola) during three years (2004-2006). Influence of genetic and agro-ecological conditions of locations on wheat quality components (sedimentation value and wet gluten content) was investigated. The analysis of variance suggested there were highly significant differences among genotypes (G), investigated years (Y) and locations (L) for sedimentation value and wet gluten content. Apart from individual influence of the factors, their interactions (G x Y, G x L, Y x L, G x Y x L) were also high significant for both investigated traits. In average the highest sedimentation value (40.6 ml) and wet gluten content (31.85 %) established at Bačka Topola locality. The highest value of all investigated cultivars and localities established at cultivar Vizija (45.3 ml) in Bačka Topola, while the lowest at Lazarica (31.7 ml) in Sombor. The highest wet gluten content was measured at Bačka Topola locality by cultivar Toplica (38.53 %). In this investigation Bačka Topola locality was favourable for both investigated quality traits.sr
dc.description.abstractU radu je ispitivano pet sorti ozime pšenice (Ana Morava, Toplica, Vizija, Takovčanka i Lazarica) stvorenih u Centru za strna žita u Kragujevcu. Analizirani su parametri tehnološkog kvaliteta (sedimentaciona vrednost i sadržaj vlažnog glutena) na uzorcima iz makroogleda koji su izvedeni na tri lokaliteta (Kragujevac, Sombor i Bačka Topola) tokom tri godine (2004-2006). Ispitivan je uticaj genotipa i ekološkoh faktora na tehnološki kvalitet pšenice. Analizom varijanse utvrđene su visoko značajne razlike između sorti, ispitivanih godina i lokaliteta za obe osobine kvaliteta. Osim pojedinačnih uticaja ispitivanih faktora (sorta, godina i lokalitet), ustanovljene su visoko značajne razlike i za sve njihove interakcije. U proseku, najveće vrednosti sedimentacije (40.6 ml) i vlažnog glutena (31.85 %) utvrđene su na uzorcima sa lokaliteta Bačka Topola. Sorta Vizija je pokazala najveću vrednost sedimentacije (45.3 ml) na lokalitetu Bačka Topola, a sorta Lazarica (31.7 ml) najmanju sedimentacionu vrednost na lokalitetu Sombor. Na lokalitetu Bačka Topola ostvarena je i najveća vrednost za vlažan gluten kod sorte Toplica (38.53 %). U ovim istraživanjima, lokalitet Bačka Topola se pokazao kao najpogodniji za ispitivane parametre tehnološkog kvaliteta ozime pšenice.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherBeograd : Društvo genetičara Srbijasr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceGenetikasr
dc.subjectgenotype-environment interactionsr
dc.subjectgluten contentsr
dc.subjectqualitysr
dc.subjectsedimentation valuesr
dc.subjectwheatsr
dc.titleEffect of genotype and environment on wheat qualitysr
dc.titleUticaj genotipa i ekoloških faktora na kvalitet pšenicesr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dc.citation.epage253
dc.citation.issue3
dc.citation.spage247
dc.citation.volume41
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/2163/bitstream_2163.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_664
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу