Приказ основних података о документу

Ograničenje i potencijal gajenja pšenice za obezbedjenje hrane

dc.creatorLaze, Ariona
dc.creatorKnežević, Desimir
dc.creatorMićanović, Danica
dc.creatorIvanović, Tatjana
dc.creatorMenkovska, Mirjana
dc.creatorHagh Nazari, Simin
dc.creatorMatković Stojšin, Mirela
dc.creatorZečević, Veselinka
dc.date.accessioned2024-02-29T08:59:09Z
dc.date.available2024-02-29T08:59:09Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-86-80510-12-5
dc.identifier.urihttp://RIVeC.institut-palanka.rs/handle/123456789/840
dc.description.abstractWheat is the staple plant species for production food and end food products for nutrition of majority world populations. The constraints of natural resources and an increase of human population, require increasing arable land for plant cultivation and improving crop yield for security of food. Existing limitations present a challenge to breeders to use classical and new biotechnological methods to create new varieties with higher yield, better quality and greater resistance to stress conditions. In addition, during cultivation, it is necessary to apply adequate crop nutrition and protection of crops from diseases and pests with mineral fertilizers in order to increase crop resistance and reduce the negative impact of stress factors, thus increasing yields.sr
dc.description.abstractPšenica je osnovna biljna vrsta za proizvodnju hrane i krajnjih prehrambenih proizvoda za ishranu većine svetske populacije. Ograničenja prirodnih resursa i povećanje ljudske populacije, zahtevaju povećanje obradivog zemljišta za uzgoj biljaka i poboljšanje prinosa i kvaliteta za sigurnost hrane. Postojeća ograničenja predstavljaju izazov oplemenjivačima za korišćenje klasičnih i novih biotehnoloških metoda za stvaranje novih sorti sa većim prinosom, boljim kvalitetom i većom otpornosti na uslove stresa. Osim toga, u toku gajenja, neophodno je primeniti adekvatnu ishranu useva i zaštitu useva od bolesti i štetočina mineralnim djubrivima u cilju povećanja otpornosti useva i smanjenje negativnog uticaja faktora stresa, a na taj način i povećanje prinosa.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherKraljevo : Naučno poslovni centar WORLDsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200189/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceFood for the future - vision of Serbia, region and Southeast Europe = Hrana za budućnost - vizija Srbije, regiona i Jugoistočne Evrope : proceedings = zbornik radova / 11th JEEP International scientific agribusiness conference MAK 2022, Kopaonik, Serbia, 02.- 04. February 2024. = 11. JEEP međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2024, Kopaoniksr
dc.subjectwheatsr
dc.subjectbreedingsr
dc.subjectbiotechnologysr
dc.subjectenvironmentsr
dc.subjectadaptationsr
dc.subjectpšenicasr
dc.subjectoplemenjivanjesr
dc.subjectbiotehnologijasr
dc.subjectživotna sredinasr
dc.subjectadaptacijasr
dc.titleLimitation and potential of wheat growing for food securitysr
dc.titleOgraničenje i potencijal gajenja pšenice za obezbedjenje hranesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage40
dc.citation.spage30
dc.identifier.fulltexthttp://RIVeC.institut-palanka.rs/bitstream/id/2697/bitstream_2697.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_840
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу